Rôzne okupácie sa môžu opakovať. Sovietsky brat Brežnev ukázal… Takto sa k 68. vyjadrili Kiska, Blaha, Klus či Kollár

    0
    Fotografie Ladislava Bielika z augustových dní 1968 (Autor: TASR)

    V noci z 20. na 21. augusta 1968 prekročili československé hranice jednotky sovietskej, poľskej, maďarskej, východonemeckej a bulharskej armády.

    Operácii s krycím názvom Dunaj velil armádny generál Ivan Georgievič Pavlovskij, pričom odhadom sa operácie zúčastnilo až pol milióna vojakov a zhruba 5 000 tankov. Výsledkom vojenskej akcie bol koniec Dubčekovho „socializmu s ľudskou tvárou“, respektíve Pražskej jari, a posilnenie normalizácie.

    Dôvodom sovietskeho vniknutia na suverénne československé územie bola snaha potlačiť, lepšie povedané úplne ukončiť, reformný proces v krajine. Moskve sa nepozdávali nielen čoraz slobodnejšie sa prejavujúce médiá v Československu, ale aj plánované implementovanie ekonomických reforiem.

    Väčšina československého obyvateľstva bola vstupom sovietskej armády šokovaná. Domáce vojenské zložky na príkaz prezidenta Svobodu nekládli nijaký odpor.

    Proti vpádu vojsk Varšavskej zmluvy okamžite ostro vystúpili aj mnohé západné štáty. Brežnev a spol. však dosiahli svoje a sovietske vojská zotrvali na našom území až do roku 1991. Príležitosť vyjadriť sa k tejto historickej udalosti si dnes nenechali ujsť ani viacerí politickí predstavitelia.

    Danko vzdal hold

    Predseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko napríklad vzdal hold všetkých obetiam, ktoré v osudné leto 1968 prišli o život za snahu o návrat slobody.

    Zdroj: Facebook, Andrej Danko – predseda NR SR

    Blahovi je ľúto socializmu s ľudskou tvárou

    Odmietavé stanovisku k sovietskemu riešeniu vzniknutej situácie v Československu vyjadril aj marxistický poslanec NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD), pričom nezabudol  vyzdvihnúť osobu Alexandra Dubčeka.

    „Ja som bol vždy veľmi veľký nadšenec Alexandra Dubčeka, takže pre mňa osobne je tento dátum veľmi silný, pretože dnes si pripomíname, ako bol vlastne ten Dubčekov sen o socializme s ľudskou tvárou prekazený. No a to je vlastne niečo, čím inšpiroval celú západnú ľavicu, ktorá bola znechutená z toho stalinského modelu, ale videli v Dubčekovi nádej, že socializmus by mohol fungovať aj demokraticky, s dodržiavaním ľudských práv. Lenže potom prišli tanky a celý tento sen zničili. To urobilo taký rez aj v rámci ľavicového hnutia, ktoré sa obrátilo voči sovietskemu impériu. Pre našu históriu to bolo, samozrejme, niečo tragické. Čo sa týka samotného Alexandra Dubčeka, tak je dodnes najuznávanejšou postavou na Slovensku a mnoho obdivovateľov má aj v zahraničí. Je to určite z toho hľadiska ozajstná legenda, ku ktorej sa hlásim, a to, čo sa stalo v tento deň v roku 1968, tak hlboko odmietam,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Blaha.

    Kiska: Hrubá sila túžbu po slobode nezastaví

    Prezident Andrej Kiska sa dlhodobo netají  svojím  vyhraneným názorom na socialistický režim. Kiska nielenže poďakoval a vyjadril rešpekt všetkým padlým spred 48 rokov, ale  zároveň vyjadril presvedčenie, že hrubá sila síce načas možno dokáže potlačiť, no nikdy nedokáže natrvalo zastaviť túžbu po slobode.

    Zdroj: Facebook, Andrej Kiska

    Ako to vidí liberál?

    O zmarení snov jednej generácie povedal ParlamentnýmListom.sk aj poslanec SaS Martin Klus.

    „Na vtedajšiu generáciu, čo je vlastne generácia mojich rodičov, mali spomínané udalosti, samozrejme, zásadný vplyv. Invázia zlikvidovala všetky možnosti, ktoré ponúkala tá vízia komunizmu s ľudskou tvárou, liberalizácia a zrušenie cenzúry. Čiže toto všetko boli veci, ktoré intenzívne vplývali na ich životy. A aj súčasná generácia by mala nájsť v okupácii odkaz, že sme sa ako krajina stali súčasťou samotnej okupácie, no a z tohto uhla pohľadu treba vnímať aj aktivity, ktoré sa v súčasnosti vo svete dejú,“ vyjadril sa pre PL.sk mladý liberál.

    Môže sa to opakovať

    Vo veľmi podobnom duchu sa vyjadruje aj líder strany Sme rodina Boris Kollár, ktorý národ vyzýva, aby nezabudol, čo sa v minulosti udialo. V opačnom prípade sa rôzne okupácie budú podľa Kollára „stále opakovať a vracať”. 

    Zdroj: Facebook, Boris Kollar

    - Reklama -