Rozmohol sa taký nešvár: Tehotná imigrantka príde do Nemecka, zaplatí Nemcovi a ten povie, že ju oplodnil on. A ona tam môže zostať

    0
    Tehotenstvo v pokročilých mesiacoch. (Autor: repro foto The Guardian.)

    Podľa zistení rozhlasovej stanice Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) sa v Nemecku rozmáha ďalší nešvár spojený s migráciou. Ako sa podarilo RBB zistiť, len v samotnom Berlíne odhalili už 700 prípadov, keď „nemeckí“ muži uznajú za odmenu otcovstvo cudzieho dieťaťa. Tehotné ženy z Vietnamu, krajín Afriky či východnej Európy zaplatia falošným otcom až 5 000 eur, získajú právo zostať v Nemecku a ich dieťa získa občianstvo.

    „Existuje mnoho podobných nahlásených prípadov z celého Nemecka,“ cituje internetový server RBB-online vysokého úradníka z ministerstva vnútra Oleho Schrödera. Situáciu komplikuje rozhodnutie ústavného súdu z roku 2013, podľa ktorého by úrady nemali preskúmavať ani podozrivé prípady. Nemecká justícia sa týmto krokom chcela vyhnúť tomu, aby sa deti narodili bez štátnej príslušnosti, čím by uviazli v akejsi „právnej bubline“.

    Všetko prebieha tak, že tehotná žena príde do Nemecka na turistické vízum. Keď nájde muža ochotného uzavrieť s ňou tento podvodný obchod, získa nielen právo na pobyt, ale, prirodzene, aj sociálnu podporu. Po narodení dieťaťa dostane materskú dovolenku ako ktorákoľvek iná nemecká žena a má po probléme. Fingovaný otec tak v podstate len inkasuje jednorazovo príslušnú sumu a na dieťa nemusí platiť vôbec žiadne peniaze.

    Niektoré prípady falošného uznania otcovstva sú podľa zistení RBB skutočne do očí bijúce. „Napríklad 28-ročný Nemec uznal otcovstvo vietnamského dieťaťa. Pritom je to sympatizant krajne pravicovej NPD a bol odsúdený za nosenie nezákonných symbolov. Štátny zástupca z Berlína Martin Steltner nám dokonca povedal, že niektorí Nemci týmto podvodným spôsobom uznali otcovstvo až desiatich detí naraz,“ píše RBB.

    Presný počet týchto falošne uznaných otcovstiev nie je známy. Všetky prípady nie sú nahlásené a už vôbec nie odhalené. „V skutočnosti bude tých prípadov oveľa viac, takže ide o závažnú trestnú činnosť,“ cituje server rozhlasovej stanice Oleho Schrödera, ktorý zároveň uviedol, že politici chystajú sprísňujúce opatrenia. „Tam, kde existuje podozrenie, by mali imigračné úrady konať. Nový balíček opatrení už prešiel Bundestagom a, samozrejme, bude v súlade s rozhodnutím ústavného súdu spred štyroch rokov.“

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -