Rozkážeme vetru, dažďu. Markéta Šichtařová ukazuje dokonalý nezmysel vymyslený v Bruseli

    0
    Markéta Šichtařová (Autor: Archív M. Š.)

    „Posledné týždne politici nevedia, čo riešiť skôr. Voľby? Neľahkú voľbu koalície? Štátny rozpočet? Brexit? Zväčšujúci sa dlh Talianska? Tak ešte že tu máme europoslancov, ktorí stíhajú myslieť na lepšie zajtrajšky a radiť, čo by sme mali riešiť prednostne. Aj vymysleli, že by sa regulácia emisií automobilov mala pritvrdiť. Podobne, ako si RVHP myslela, že rozkáže vetru, dažďu, europoslanci si myslia, že rozkážu fyzike a autá nebudú mať takmer žiadne splodiny,“ uviedla ironicky ekonómka v komentári na blogu iDnes.cz.

    Ministri životného prostredia krajín EÚ sa zhodli na tom, že automobily musia v roku 2030 vypúšťať o 35 percent menej emisií ako v roku 2021. Šichtařová si myslí, že so súčasnými technologickými možnosťami je to požiadavka, ktorá je postavená na hlavu, čo však ministrom životného prostredia nebránilo v jej prijatí. Za istých okolností, a predovšetkým za prispenia masívneho toku peňazí by sa patričnú technológiu zrejme podarilo vyvinúť, lenže to by bolo naozaj drahé a výrazne by to zvýšilo cenu áut, čo by viedlo k tomu, že by si mnoho ľudí nemohlo auto dovoliť. Tak to aspoň vidí Šichtařová.

    To by znamenalo ekonomickú pohromu pre nejednu európsku ekonomiku, ktorá je od  automobilového priemyslu značne závislá. A planétu by to aj tak nezachránilo. Všetci zástancovia ekologických automobilov by si podľa Šichtařovej mali uvedomiť, že zatiaľ čo európsky automobilový priemysel by pod novoprijatými záväzkami trpel, v iných častiach sveta by sa vyrábali lacnejšie a menej ekologické autá. A pretože o peniaze ide vždy až na prvom mieste, mnoho ľudí si radšej kúpi lacnejšie autá, čím životnému prostrediu planéty nepomôže.

    Také prísne ekologické podmienky zatiaľ spĺňajú len elektromobily, ktoré sú naozaj drahé. Ani v prípade, že na ne politici vypíšu dotačné programy, podľa Šichtařovej nezlacnejú natoľko, aby si ich mohli dovoliť obyčajní ľudia. Dotácie tak budú čerpať tí najbohatší. Šichtařová v tejto súvislosti pripomenula, že dotácie navyše vytvárajú skvelé prostredie pre korupčné zločiny, čo je ďalší argument proti elektromobilom.

    Summa summarum, raz možno budeme mať ekologickejšie vozidlá, ale Šichtařová zdôraznila, že to chce čas a dosť peňazí na to, aby sa podarilo vymyslieť relatívne lacnú technológiu. Europoslanci svojimi povelmi zhora tento proces nijako neurýchlia ani neuľahčia.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -