Rozhodnutie o zrušení Mečiarových amnestií je pozitívnym signálom, tvrdí mimovládka

    0
    Vladimír Ondruš s vedením VPN, Václav Havel, Vladimír Mečiar, Fedor Gál, Milan Čič, Alexander Dubček (Autor: archív VO)

    „Sme veľmi radi, že Ústavný súd potvrdil, že ak je štátny orgán podozrivý zo spáchania trestného činu voči občanom, tak páchateľom nemožno navždy zabezpečiť beztrestnosť ani zneužitím inštitútu amnestie,“ reagoval právnik Via Iuris Peter Wilfling. To, že po zrušení amnestií budú musieť páchatelia nakoniec predsa len čeliť spravodlivosti, považuje za dôležitý signál pre všetkých občanov Slovenska.

    Podľa mimovládnej organizácie rozhodol Ústavný súd SR v súlade s medzinárodnými dohovormi, rozhodnutiami medzinárodných súdov a stanoviskami medzinárodných orgánov, z ktorých vyplýva, že na trestné činy únosu a neľudského zaobchádzania nemožno udeliť amnestiu. O to viac to platí v prípade, ak ide o samoamnestie, ktoré udelili predstavitelia štátu sami sebe a svojim podriadeným, za účelom zabrániť vyšetrovaniu a zabezpečiť si beztrestnosť, zdôraznila Via Iuris.

    Upozornila, že takéto samoamnestie sú aj vo svete považované za nelegitímne a sú exemplárnym príkladom zneužitia práva. Obdobné amnestie boli vo viacerých štátoch sveta vyhlásené za neplatné a medzinárodné orgány priamo odporúčajú ich anulovanie, doplnila Via Iuris.

    Plénum ústavného súdu potvrdilo, že amnestie udelené expremiérom Vladimírom Mečiarom a milosť udelená exprezidentom Michalom Kováčom svojmu synovi neplatia. Informoval o tom dnes portál Tvnoviny.sk, ktorému to potvrdil zdroj z prostredia súdu. Na neverejnom rokovaní bolo osem sudcov za, dvaja boli proti.

    Poslanci Národnej rady SR zrušili amnestie Mečiara a milosť exprezidenta Kováča 5. apríla 2017. Dosiahli to prijatím uznesenia, za ktoré hlasovalo 129 členov snemovne zo 144 prítomných. Hlasovanie si prišli osobne pozrieť aj viacerí členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

    Uznesenie podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd, SaS, OĽaNO-NOVA aj Sme rodina. Kladne hlasovali aj všetci nezaradení poslanci okrem Petra Marčeka. Uznesenie nepodporili poslanci ĽSNS. Aj keď plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zrušilo, posledné slovo mal práve Ústavný súd SR. Ten mal do 60 dní rozhodnutie parlamentu potvrdiť alebo znegovať.

    - Reklama -