Rozhnevaní bieli muži vraj na feminizme a kvótach zarábajú, len to nechápu, zdôrazňuje americký sociológ

    0
    Členka hnutia FEMEN protestuje v kostole (Autor: SITA)

    Britský denník The Guardian označil Kimmela za najvýznamnejšieho svetového mužského feministu. „Som v niečom najvýznamnejší. Som však hrdý na to, že stojím po boku feministiek, pretože feminizmus je správny a spravodlivý a obsahuje všetky hodnoty demokratických spoločností,“ uviedol.

    Podľa Kimmela je potrebné presvedčiť mužov, aby podporovali feminizmus. „Platová diskriminácia, násilie voči ženám, rovnováha medzi prácou a rodinou, je to správanie mužov, čo brzdí ženy,“ myslí si.

    Mnoho ľudí však považuje feminizmus za vojnu proti mužom, podľa Kimmela to však tak nie je. Feminizmus je vraj úplne jednoduchý, vyžaduje si však jeden postreh o našom svete. „Ten postreh je, že muži a ženy si nie sú rovní, a mali by byť. Bodka,“ uviedol a dodal, že nepovedal predsa nič o lesbách, o nenávisti voči mužom ani o hneve.

    Že tu chýba rovnosť, vraj ukazuje nielen náš parlament, ale aj Európsky parlament. „Pri moci vždy uvidíte hlavne muža. Je predsa správne, aby všetci mali možnosť cítiť sa sami sebou a vyjadrili to, kým sú, nech sú kdekoľvek,“ povedal a dodal, že feminizmus sa nesmie brať ako niečo mystické o ženách proti mužom.

    „Keď mužom hovorím, že feminizmus je pre nich dobrý, krútia hlavou. Rovnosť je dôležitá, mám na mysli hlavne vzťahy. Čím sú si žena s mužom rovnejší, tým sa viac darí deťom v škole, partnerky i manželky sú ďaleko šťastnejšie,“ spresnil a dodal, že muži to stále vnímajú ako hru, kde niekto vyhrá alebo prehrá, pritom je to výhra pre obe strany.

    Celý rozhovor TU

    Michael Kimmel je autorom knihy Rozhnevaný bieli muži. „Aj napriek tomu, že v nej nespomínam Donalda Trumpa, jeho zvolenie potvrdilo teórie v mojej knihe. V podstate som napísal knihu o jeho stúpencoch. Bieli muži sú naštvaní preto, lebo veria, že majú nárok na posty, ktoré nedostávajú,“ povedal.

    Prvýkrát sa vraj s rozhnevanými bielymi mužmi stretol v jednej televíznej talkšou. „Boli naštvaní, že sú diskriminovaní, a zatiaľ čo muži prehrávajú, ženy vyhrávajú. Veria, že nedostávajú to, čo očakávali, a menšiny im berú to, na čo majú nárok,“ povedal.

    Veľa mužov sa zhrozí, keď dôjde aj na témy, ako sú kvóty. „Zdesia sa, že ak budú, bude tu potom množstvo nekvalifikovaných žien,“ uviedol a dodal, že rovnosť tu bude, keď na vrcholných postoch bude rovnako nekvalifikovaných žien ako nekvalifikovaných mužov.

    - Reklama -