Rozbite sklenenú fľašu s mliekom, a potom to morálne odsúďte. Je to politická perverzita, zaznelo na Mečiarove amnestie

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: SITA)

    V Deklarácii NR SR, ktorú parlamentu nezvyčajne predkladá vláda, sa píše, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Ing. Michala Kováča ml. do cudziny 31. augusta 1995.

    Uznáva sa, že „spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády Slovenskej republiky Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta Slovenskej republiky, obsiahnuté v rozhodnutiach predsedu vlády Slovenskej republiky o amnestiách číslo 55/1998 Z. z. a číslo 214/1998 Z. z.“

    Preto má národná rada na návrh vlády odsúdiť akt zavlečenia občana SR do cudziny 31. 8. 1995 ako hrubé porušenie ľudských práv a základných slobôd, ale aj ako čin poškodzujúci dobré meno Slovenska. Zároveň sa majú odsúdiť amnestie predsedu vlády, keďže zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov.

    Kollár: Bavme sa aj o zrušení Kováčových amnestií

    „Zhoďte zo stola sklenenú fľašu mlieka, ktorá sa rozbije, a potom to morálne odsúďte. Vráti sa to späť do pôvodného stavu a bude fľaša mlieka späť? Asi ťažko,“ reagoval pre Parlamentné listy na návrh vlády jeden z opozičných lídrov Boris Kollár.

    Predseda Sme rodina povedal, že nestačí len morálne odsúdiť Mečiarove amnestie. „Preto budeme hlasovať za ich zrušenie. Toto je taký kočkopes, aby na nich nenadávali, tak ich morálne zrušili, ale keby chceli, tak ich zrušia aj normálne. Je to na nich, my sa nevyhovárame,“ odkázal predstaviteľom koalície Kollár a pridal aj svoj návrh.

    „Jedným dychom hovorím, keď sa stále bavíme o zrušení Mečiarových amnestií, bavme sa aj o zrušení amnestií Michala Kováča. To spolu súvisí, jeden dával amnestie, druhý dával, tie prípady boli prepojené, bol tam Technopol, kadečo. Keď ideme veci naprávať, tak poďme všetko.“

    Budaj: Keby sa vám stal únos alebo vražda…  

    Podľa predkladateľa ústavného zákona o zrušení Mečiarových amnestií Jána Budaja prichádza deklarácia, ktorá môže poslúžiť pre časť poslancov ako alibi. „Aby už mohli povedať, že dávajú ruky preč od svojej zodpovednosti za spravodlivosť vo veci únosu a vraždy.“

    Budaj na tlačovej konferencii narážal na poslancov Mosta-Híd, ktorý v minulosti podporil zrušenie amnestií, no teraz je vo vláde po boku Smeru. „Robert Fico prináša pre týchto poslancov alternatívu – nehlasujte za zrušenie, ktoré by uvoľnilo ruky spravodlivosti, hlasujte za deklaráciu, ktorá vyjadrí poľutovanie a nič viac neurobí.“

    „Keby sa vám stal únos alebo vražda, iste by ste sa v otázke spravodlivosti, najmä ak by boli vinníci viac-menej jasní, neuspokojili s tým, že namiesto potrestania by sa vydala deklarácia,“ citovala Tlačová agentúra SR poslanca OĽaNO-NOVA.

    Jarjabek: Ide o právnický, nie politický problém

    Dušan Jarjabek tvrdí, že otázka Mečiarových, ale aj Kováčových amnestií je momentálne legislatívny a nie politický problém. „Ja nie som právnik, ale rešpektujem názor väčšiny právnikov a legislatívcov. Ide o to, čo by sa stalo, keby tieto amnestie boli zrušené, či by sa práve tento krok nedal zneužiť – jednak do budúcnosti, ale, samozrejme, aj do minulosti. To je argument právnikov. Neexistuje v tejto republike jeden jediný človek, ktorý by mohol súhlasiť s týmto ohavným činnom, ako je únos kohokoľvek, a už vôbec nie únos prezidentovho syna. Spraviť niečo také, to je politická perverzita,“ povedal nám poslanec Smeru a doplnil, že vládou schválená deklarácia je namieste a teraz záleží na parlamente, či ju bude chcieť doplniť.

    Jarjabek pripomenul, že Budaj neprichádza so zrušením Mečiarových amnestií prvýkrát. Na našu otázku, či návrh ústavného zákona najsilnejší poslanecký klub v parlamente podporí, reagoval takto: „Budeme počúvať ústavných právnikov, budeme sa o tom baviť na klube, čisto z právnického hľadiska, pretože to obsahové je každému jasné, len ako z toho právne von, na to sú rôzne názory. To nesmie znieť ako výhovorka, to musí znieť ako argument smerom k budúcnosti a nakoniec, aj smerom k minulosti. Takýmto spôsobom by sa mohlo v budúcnosti zneužiť čokoľvek, čo prezidenti rozhodnú v takom alebo onakom zmysle. Ale platí, že ja to nechcem, pre boha živého, obhajovať; to, čo sa stalo, bol perverzný politický čin.“

    Vyjadril sa aj Kaliňák 

    K vládnemu návrhu odsúdiť Mečiarove amnestie sa vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák. Ten považuje návrh vlády za adekvátnu reakciu na právny stav, ktorý na Slovensku máme, a na dobu, ktorá uplynula od daného obdobia.

    „Všetky ostatné návrhy a spôsoby sú mimo rámca demokratických pravidiel a demokracia je často aj o veciach, že robíme veci, ktoré sa nám niekedy osobne nepozdávajú, ale musíme ich rešpektovať,“ vysvetlil podpredseda vlády.

    - Reklama -