Rovní a rovnejší? O tom či dostane slovenská justícia na frak rozhodne Súdna rada. A Kiska

    0
    Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

     Urbančík vysvetlil, že Švecová chce pokračovať v začatej práci. „V súčasnosti má predsedníčka NS SR rozpracovaných niekoľko rozvojových programov, ktoré prispejú ku skvalitneniu práce na Najvyššom súde a mali by aj zrýchliť súdne konania,“ uviedol.

    Na odvolanie Švecovej vyzval prezidenta jej predchodca vo funkcii, dnes sudca NS Štefan Harabin. Urbančík pripomenul, že už v čase menovania Švecovej do funkcie predsedníčky NS v roku 2014 bolo zrejmé, že počas funkčného obdobia dovŕši vek 65 rokov.

    V zmysle Ústavy SR môže prezident na návrh Súdnej rady odvolať sudcu zo sudcovskej funkcie po dosiahnutí veku 65 rokov. Na Najvyššom súde pracuje podľa Urbančíka v súčasnosti sedem sudcov, ktorí už dosiahli tento vek a jedna sudkyňa ho dosiahne 5. októbra tohto roku. Švecová mala 65 rokov 19. júla.

     „To, či niekto ostane vo funkcii sudcu aj keď dovŕšil tento vek patrí výlučne do kompetencií prezidenta republiky,“ pripomenul Urbančík. „Pani predsedníčka bola menovaná prezidentom republiky a rozhodnutie či ju odvolá patrí výlučne do jeho kompetencií,“ doplnil.

    Rozhodovať o ďalšom pôsobení Švecovej môže prezident až potom, ako mu Súdna rada predloží návrh na jej odvolanie. Rada sa zatiaľ nevyjadrila, či tak urobí. Doteraz predkladala prezidentovi na odvolanie spravidla sudcov, ktorí už mali v dôsledku dôchodkového veku prerušený výkon funkcie.

    Kiska počas pôsobenia vo funkcii prezidenta odvolal už 121 sudcov. Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že ostalo ešte 50 sudcov, ktorí už majú, respektíve tento rok dosiahnu vek 65 rokov. Z nich 37 pôsobí aktívne vo funkcii, jeden je na stáži a jeden má výkon sudcovskej funkcie prerušený z dôvodu výkonu inej funkcie.

    Zvyšných 11 sudcov má výkon sudcovskej funkcie prerušený z dôvodu odchodu do dôchodku. Podľa ministerstva by Súdna rada mala postupovať podľa zákona a predkladať sudcov po dosiahnutí veku 65 rokov prezidentovi na odvolanie.

    - Reklama -