Rómovia sú zvieratá, moslimovia odpad. Toto píše Orbánov obľúbený novinár

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Zsolt Bayer sa v minulom týždni stal jedným z maďarských občanov, ktorým bol z rúk prezidenta Jánosa Ádera udelený poriadok za zásluhy. Okrem rasistického obsahu v mnohých novinárových prácach sa zdrojom kontroverzie stalo aj Bayerovo blízke napojenie na maďarského predsedu vlády Viktora Orbána. V pondelok popoludní začali maďarské médiá informovať o tom, že 44-členná skupina maďarských vedcov, umelcov a akademikov, ktorým bola rovnaká cena udelená v minulých rokoch, sa na protest rozhodla svojho ocenenia vzdať.

    Bayer píše články pre pravicový maďarský plátok Magyar Hírlap a v minulosti bol niekoľkokrát vyfotografovaný v spoločnosti predsedu vlády Orbána. Bayer taktiež spoluzakladal občiansku platformu, ktorá v minulosti organizovala masívne provládne pouličné demonštrácie. Ocenený novinár v minulosti prirovnal najpočetnejšiu maďarskú menšinu (600 000 – 700 000 obyvateľov), teda Rómov, ku „zvieratám“ a v jeho článkoch možno často naraziť na antisemitské poznámky.

    Rasista a antisemita

    Riaditeľ najväčšej maďarskej židovskej organizácie Andras Heisler už oznámil, že sa chystá vrátiť späť cenu, ktorá mu bola udelená v roku 2011. Podľa svojich vlastných slov nechce byť „radený do rovnakej kategórie s ľuďmi, ako je Bayer“.

    „Tento novinár je rasista a antisemita, ktorý len škodí našej krajine šírením svojej nenávisti voči Rómom,“ napísal Heisler na svoj facebook. Už v roku 2013 bol Magyar Hírlap pokutovaný maďarskou vládou za vytlačenie Bayerových protirómskych komentárov. Bayer bol maďarským prezidentom ocenený za svoju prácu s orgánom reprezentujúcim obete komunistického režimu. Maďarský predseda vlády Orbán dal cez víkend jasne najavo, že cena zostane v rukách majiteľa. Bayer bol ďalej podľa vládnych tlačovín ocenený za „príkladnú novinársku prácu“.

    - Reklama -