Rómovia sa sťažujú na pápeža Františka. Vo svojom príhovore zlyhal a prispel k šíreniu nášho negatívneho obrazu

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Pápež počas stretnutia s Rómami a Sintmi v Ríme pri príležitosti Svetovej púte Rómov vo svojom príhovore napríklad povedal, že jednou z povinností štátu je poskytovať vzdelanie, avšak dospelí sú zase povinní dozrieť na to, aby ich deti navštevovali školy.

    Tieto slová rozčúlili Williama Bilu, ktorý na blogu Európskeho centra pre práva Rómov (European Roma Rights Centre, ďalej len ERRC) upozornil, že táto výhrada z úst pápeža mala byť namierená úplne inam – napríklad k vysokým predstaviteľom vo Francúzsku, ktorí razia politiku vysťahovania, čím destabilizujú rómske rodiny, v dôsledku čoho znemožňujú deťom dodržiavať školskú dochádzku.

    Prečo pápež nekritizuje aj Slovensko?

    Bila si zobral na mušku aj Česko a Slovensko. „Prečo (pápež František, pozn. red.) nekritizuje zodpovedné orgány na Slovensku a v Českej republike, proti ktorým začala Európska komisia konanie pre segregované školstvo, ktoré je v rozpore s Európskym súdom pre ľudské práva,“ pýta sa na svojom blogu. Takýto systém považuje bloger za ilegálny a vyzval štátne orgány, aby ho odstránili.

    Na obranu práva rómskych komunít udržiavať svoje kultúrne tradície František uviedol, že nadišiel čas vykoreniť stáročné predsudky, predpojatosť a vzájomné nezhody, ktoré neraz tvoria základ diskriminácie, rasizmu a xenofóbie.

    Kresťanským rómskym spoločenstvám však zároveň pripomenul, že aj oni majú svoje povinnosti a mali by sa vyhýbať všetkému, čo nie je hodné kresťanov, teda neúprimnosti, spreneverám, podvodom a rozbrojom. Pápež vo svojom príhovore spomenul aj pašovanie drog, prevádzačstvo a zneužívanie rómskych detí, z ktorých mnohé žobrú v uliciach európskych veľkomiest. František tiež Rómom odporučil, aby nedávali médiám a nositeľom verejnej mienky dôvod na to, aby o nich hovorili v zlom svetle.  

    Pápež nevedomky podporuje diskrimináciu Rómov

    Prezident ERTF Gheorghe Raducanu v otvorenom liste, ktorý adresoval pápežovi Františkovi, takéto vyjadrenie odmieta s tým, že to potom vyznieva tak, ako keby šírenie stereotypného negatívneho obrazu Rómov a Sintov skrze média bolo oprávnené a médiá za neho nemôžu.

    „Pápež nevedomky podporuje ďalšiu marginalizáciu a diskrimináciu Rómov zo strany tých, ktorí budú jeho vyhlásenie používať ako ospravedlnenie ich rasistického prístupu,“ píše prezident ERTF Raducanu v liste pápežovi.

    Rasistické zaobchádzanie s Rómami

    „Nepočul som žiadne posolstvo o nádeji a inšpiráciu. Nepočul som všeobecné odsúdenie toho, ako sa zaobchádza s chudobnými ľuďmi nehľadiac na ich národnosť. Ani som nepočul všeobecné odmietnutie rasistického zaobchádzania s Rómami. Protirómsky postoj je koreňom všetkých týchto problémov,“ zhrnul sklamanie z pápežovho vystúpenia William Bila.

    Podľa agentúry Reuters odsúdil pápež pri príležitosti stretnutia s kresťanmi rómskeho pôvodu z Ameriky, Ázie a Európy xenofóbiu a diskrimináciu európskych Rómov. Pripomenul však, že zodpovednosť sa očakáva aj od Rómov, čo by sa malo prejaviť najmä tým, že budú dodržiavať zákony a posielať svoje deti do škôl.

    Pápež František prijal vo Vatikáne 5 000 rómskych veriacich, medzi ktorými bolo aj približne 100 Rómov zo Slovenska. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák sa pápežovi prihovoril po rómsky.

    ,,Mal som prejav ešte pred rečou Svätého Otca. Veľmi ma preto potešilo, keď pápež František sústredil svoj príhovor práve na slová z môjho prejavu, ktoré súviseli s výchovou a vzdelávaním,“ povedal pre agentúru SITA Peter Pollák. Príhovor pred pápežom považuje za jednu zo svojich najdôležitejších životných udalostí a bude si to vraj navždy živo pamätať.

    - Reklama -