Romantický hrdina a žiačik so stiahnutým chvostom. Hádajte, kto si kvôli utečencom takto podal premiéra

    0
    Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

    Exminister práce vyčíta premiérovi, že národná rada mu dala silný mandát, aby hájil záujmy Slovenska a čo urobil on? Namiesto toho, aby sa ozval, je ticho a s  ničím konštruktívnym pred kolegami, s ktorými sa ocitol na samite, neprišiel. „Logicky očakávame a vyžadujeme, že premiér bude aktívny pri plnení tejto svojej úlohy. Kto iný, ak nie premiér, má na mimoriadnom summite argumentovať, vysvetľovať, prípadne prinášať alternatívne riešenia?“ pýta sa Kaník vo svojom blogu na sme.sk.

    Chová sa ako zbabelec

    Premiér však podľa Kaníka len hrá na city. „Doma napína svaly, hrá sa na národného hrdinu pred svojím publikom, ale tam, kde treba hovoriť nahlas, čuší,“ podal si predsedu vlády Kaník. Prirovnáva ho k žiačikovi so stiahnutým chvostíkom, ktorý potichu sedí a čaká, či ho náhodou niekto nevyvolá. „Takto sa chová len zbabelec,“ odkazuje mu Kaník. Naráža pritom na nedávny samit lídrov krajín EÚ, kde sa rokovalo o utečeneckej kríze. Bolo to potom, ako Brusel rozhodol o prerozdelení kvót. Slovensko aj pár ďalších krajín boli síce proti, ale čo z toho, keď nás kvalifikovaná väčšina prehlasovala. Fico však stále hlása, že kvóty na našom území nepovolí, pokiaľ bude premiérom a okrem toho Slovensko podá na Európsku úniu žalobu. Práve kvôli premiérovmu tvrdohlavému postoju sa očakávalo, že na samite  EÚ predostrie aj túto tému. Nič sa však nedialo. Fico povedal, že sa nevyjadril, lebo žiadna krajina to nekomentovala. Kaník však upozorňuje na to, že jeho povinnosťou bolo vysvetľovať postoj Slovenska. „Takto totiž vysiela SR do Európy len samé záporné odpovede,“ odkazuje Kaník.

    Zbabelec, čo škodí našim záujmom

    Kvôli Ficovi, ktorý podľa neho len hovorí samé nie, no neuvedie žiadne konštruktívne návrhy, sa Slovensko dostáva do pozície čudnej krajiny. Podľa Kaníka mala naša krajina jednoznačne ponúknuť pomoc Európe pri výkone azylovej procedúry. Mali by sme vyselektovať tých, ktorí skutočne utekajú v snahe zachrániť si život od tých, ktorí k nám prúdia len za lepším životom. „V tomto malo byť Slovensko nápomocné, ale náš premiér, ako inak, mlčal,“ rozhorčuje sa poslanec. Ficovi ďalej vyčíta, že na samite predsa nebol v úlohe nezainteresovaného pozorovateľa, ale bol v úlohe premiéra zvrchovanej krajiny. Vyzýva ho, aby sa nesprával ako zbabelec, pretože takto len škodí záujmom Slovenska. „Naša krajina potrebuje aktívneho, nie zbabelého premiéra, ktorý sa doma hrá na romantického hrdinu, ale v Bruseli čuší v kúte,“  myslí si Kaník.

    S čím prišiel Kaník?

    Poslanec národnej rady už  dávnejšie prišiel aj s vlastnými návrhmi toho, ako sa má utečenecká kríza riešiť. Podľa neho treba situáciu riešiť na celonárodnej úrovni, ďalej treba dôsledne chrániť vonkajšie hranice únie, či zachytiť utečencov na hraniciach a umiestniť ich do dobre strážených táborov. Keď už budú utečenci v táboroch, majú sa podrobiť dôslednej azylovej procedúre, na základe ktorej sa príde na to, kto k nám prišiel s akým zámerom, a tí, ktorí procedúrou neprejdú, majú byť vrátený späť, navrhuje Kaník. Jeho ďalšou myšlienkou je aj to, že v táboroch by mohli migranti získať kvalifikáciu  a následne voľný pohyb v rámci EÚ.

    Celý blog Ľudovíta Kaníka si môžete prečítať TU

    - Reklama -