Rokovania s USA spôsobia jedine materiálnu a duševnú ujmu, tvrdí najvyšší iránsky vodca Chameneí

    0
    Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí (Autor: SITA)

    Podľa agentúry AP je toto Chameneího vyjadrenie súčasťou sedemstranového vyhlásenia, ktoré v stredu zverejnila iránska štátna televízia.

    “Čo sa týka Spojených štátov, tak riešenie akýchkoľvek otázok je nemysliteľné a rokovania s nimi neprinesú nič viac než len materiálnu a duševnú ujmu,” povedal Chameneí.

    AP pripomenula, že po vlaňajšom rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 sú teraz vzťahy medzi Teheránom a Washingtonom veľmi napäté. 

    Na summite vo Varšave sa 13.-14. februára zúčastnia ministri z celého sveta vrátane poradcov amerického prezidenta Jareda Kushnera a Jasona Greenblatta, ako aj ministra zahraničných vecí Spojených štátov Mikea Pompea. 

    Irán na konferenciu nedostal pozvánku. Podľa poľského ministra zahraničných vecí Jacka Czaputowicza by prítomnosť Iránu na konferencii brzdila rozhovory, pretože jazyk, ktorý Teherán používa, je “ťažko akceptovať”. 

    Spojené štáty a Poľsko, ktoré summit vo Varšave usporadúvajú, uviedli, že konferencia je zameraná na podporu mieru a bezpečnosti v tomto regióne. Zdá sa však, že jej cieľom je skôr snaha izolovať Irán, domnieva sa AP. 

     

    - Reklama -