Rokovania o zmluve TTIP sa rúcajú. Významné hlasy z Európy hovoria „nie“

    0
    Demonštrant proti TTIP v Berlíne (Autor: SITA)

    V ostatných rokoch zaznamenali obaja partneri len úplne minimálny posun vo vzájomných rokovaniach. Pritom v júli tohto roku sa v belgickom Bruseli uskutočnilo už 14. kolo vzájomných rokovaní o konečnej podobe takzvanej Transatlantickej dohody o obchode a investíciách.

    Európski politici sa čoraz viac obávajú možného vplyvu uzavretej dohody na európsku ekonomiku. Američania zasa nie sú ochotní upustiť od svojich požiadaviek a zmeny v dohode neakceptujú.

    Závažné problémy vyplávali na povrch už tento rok v máji, keď Francúzsko pohrozilo zablokovaním dohody.

    Francúzsky prezident Hollande vyhlásil, že dohodu v jej aktuálnom stave „nikdy neakceptuje“, pretože na Francúzsko a celú Európu uvaľuje neprijateľné pravidlá, najmä v oblasti farmárstva a kultúry. Pravidlá sú údajne „príliš naklonené americkému biznisu“.

    „Nikdy nebudeme akceptovať zmeny základných princípov nášho poľnohospodárstva a našej kultúry. Nie sme ani za recipročné sprístupnenie trhu so štátnymi zákazkami,“ uviedol prezident Hollande na stretnutí s ľavicovými politikmi v Paríži. „V tejto fáze dohôd hovorí Francúzsko nie,“ dodal.

    V nedeľu nemecký vicekancelár a zároveň minister ekonomiky Sigmar Gabriel vyhlásil: „Domnievam sa, že rokovania so Spojenými štátmi v podstate stroskotali, nikto to však zatiaľ nehodlá priznať.“

    Gabriel ďalej uviedol, že počas rokovaní sa strany nezhodli ani na jedinej kapitole z 27, ktoré sú prerokúvané.

    Okrem toho dodal, že návrh dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA) je pre obe strany „oveľa spravodlivejší“.

    Kritici Transatlantickej dohody o obchode a investíciách medzi Spojenými štátmi a EÚ sa obávajú najmä toho, že po jej uzavretí by mali nadnárodné korporácie možnosť „žalovať“ národné vlády za vedenie politiky škodlivej pre ich obchodné záujmy.

    Americké spoločnosti by sa vraj navyše mohli vyhnúť rôznym európskym nariadeniam, ktoré sa týkajú zdravia, bezpečnosti a ochrany životného prostredia.

    Situácia sa výrazne zmenila rozhodnutím Veľkej Británie, ktorá bola dovtedy vnímaná ako hlavný spojenec Spojených štátov, opustiť Európsku úniu. V súčasnosti to teda s TTIP vyzerá skutočne zle.

    - Reklama -