Rokovania o Sýrii vo Viedni. Jedna krajina je veľký problém. Aspoň pre povstalcov

    0
    Ilustračné foto: Sýria, krajina je zničená vojnou (Autor: SITA)

    Spojené štáty i Rusko, ktoré je spolu s Iránom najväčším podporovateľom súčasného sýrskeho vedenia, sa v uplynulých dňoch zasadzovali za účasť iránskej delegácie na rokovaniach vo Viedni. Ako s odvolaním sa na hovorkyňu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Marzíu Afchamovú informovala agentúra ISNA, Irán na multilaterálnych rokovaniach vo Viedni bude zastupovať minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf spolu so svojimi námestníkmi Hosejnom Amírom Abdollahjánom, Abbásom Araghčím a Madžídom Tachtom Ravančím. Agentúry upozorňujú, že to bude prvýkrát, čo sa Irán – hlavný podporovateľ režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada – zúčastní na medzinárodnej schôdzke venovanej tomuto konfliktu.

    Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je jasné, či do Viedne odcestujú aj nejakí účastníci zo Sýrie. Podpredseda Sýrskej národnej koalície Hišám Marwa sa však v utorok v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Arabíja kriticky vyjadril k možnosti účasti predstaviteľov Iránu na viedenskej schôdzke. Upozornil, že ich prítomnosť skomplikuje rokovania, pretože “prídu s návrhom na zotrvanie (sýrskeho rezidenta Bašára) Asada”. Marwa vyjadril názor, že “ruská intervencia bráni politickému riešeniu a zasahovanie Iránu bolo a stále je schopné brániť celému procesu”.

    Sýrska národná koalícia, ktorá sídli v Turecku, má len malý vplyv na povstalcov snažiacich sa zosadiť Asada v konflikte skomplikovanom úspechom islamistických ozbrojených zoskupení tiež bojujúcich proti vláde. Kritici okrem toho Sýrskej národnej koalícii vyčítajú neschopnosť zastupovať záujmy sýrskeho národa a riadenie sa tým, čo jej diktujú jej hlavní podporovatelia: Saudská Arábia a Katar.

    Rusko sa v Sýrii vojensky angažuje od konca septembra, keď cielenými náletmi začalo podporovať ofenzívu sýrskej armády, ktorú podporuje aj Irán. Rusko i Irán tvrdia, že Asad musí byť súčasťou akéhokoľvek prechodného procesu a o tom, kto bude v Sýrii vládnuť, rozhodne sýrsky ľud. Spojené štáty naznačujú, že Asada by mohli tolerovať istý čas v prechodnom období, ale potom musí z politickej scény odísť.

    - Reklama -