Rokovák definitívne prešiel, koalíciu zachránili nezaradení poslanci. Ani Matovič si nemôže robiť z parlamentu holubník, udrel Hrnko. Šéf OĽaNO vytiahol na Danka číslo 52

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Novela rokovacieho poriadku prešla bez zmien, ktoré nebolo možné urobiť, keďže prezident Kiska vetoval zákon ako celok.

    Zaujímavosťou však je, že bez podpory tzv. nezaradených poslancov by prezidentovo veto nebolo prelomené. Z koalície totiž hlasovalo za len 75 poslancov, Smeru chýbali dvaja poslanci, Mostu jeden, navyše poslanec Peter Kresák z koaličného klubu Most-Híd sa pri hlasovaní zdržal. Koalíciu podržali traja exkollárovci (Rastislav Holúbek, Peter Marček a Martina Šimkovičová) a nezaradená poslankyňa Alena Bašistová, ktorá sa dostala do národnej rady na kandidátke Siete.

    Matovič: Zlomili ústavu, riadia sa Paškovým heslom

    Predseda parlamentu Andrej Danko podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča pošliapal ústavu, nerešpektuje práva opozície ani prezidenta. Opozícia preto podáva sťažnosť na ústavný súd i na Európsky súd pre ľudské práva.

    „Pán prezident vo svojom návrhu, aby národná rada o tom zákone ďalej nerokovala, píše o útlaku a šikane opozícii. Bohužiaľ, toto je jediný cieľ Andreja Danka voči opozícii a osobne si myslím, že voči mne,“ uviedol Matovič a použil synonymické pomenovanie k zákonu ako Lex Matovič.

    „Jednoducho zlomili ústavu. Andrej Danko ako predseda SNS týmto spôsobom znevážil Ústavu SR, nerešpektuje ju napriek tomu, že pán prezident ho na to upozornil… Riadia sa Paškovým heslom: Vyhraj voľby a môžeš všetko,“ argumentuje líder OĽaNO.

    Podľa Matoviča má Andrej Danko strach, že bude ukazovať fakty, ako Ficova vláda zadlžuje krajinu. Zároveň na tlačovej konferencii ukázal na papieri A4 číslo 52 s tým, že po novom by za to dostal pokutu 2000 eur. Číslo 52 má podľa Matoviča symbolizovať sumu 52 miliónov korún, o ktoré mala podľa Matoviča Dankova rodina za Mečiarovej éry sprivatizovať Lesostav Revúca.

    Najhlasnejší kritik nového „rokováku“ tvrdí, že jeho cieľom je zabezpečiť, „aby Slovensko malo len vládu a opozíciu, ktorá bude len slabučko hryzkať“.

    Na novinársku otázku, či bude dodržiavať rokovací poriadok, nepriamo odvetil, že nie: „Pre mňa je alfa a omega ústava. Nad všetkými zákonmi stojí ústava, ja budem dodržiavať ústavu, ktorá mi hovorí, že každý sme si slobodní vo svojom vyjadrovaní.“

    Hrnko: Keď ma opozícia čas a peniaze… 

    Podpredseda SNS Anton Hrnko je spokojný s opätovným schválením novely rokovacieho poriadku. Označil ho za legitímny a legálny. „Myslím si, že rokovanie sa zracionalizuje, bude menej emocionálne a každý sa vo svojom vystúpení sústredí na podstatu a nebude vnášať veci, ktoré nie sú relevantné k prerokovanému bodu,“ uviedol Hrnko pre Parlamentné listy.

    Hrnko Matovičovi odkázal, že nikto mu nebráni slobodu slova. „Buď bude rešpektovať zákon, alebo nebude. Nikto si nemôže robiť zo štátu holubník. Ani Igor Matovič.“

    Opozícia chystá podnety na ústavný súd a bude sa sťažovať aj na Európskom súde pre ľudské práva. „Majú všetky možnosti. Slovensko je demokratický štát. Prosím, keď majú na to čas a peniaze, nech robia všetko a dopracujú sa k tomu, že zákon je legitímny a legálny,“ povedal Anton Hrnko.

    Podpredseda SNS sa vyjadril aj k prezidentovmu vetu zákona ako celku. „Pán prezident ma nepresvedčil ani v iných veciach, nieto ešte v tejto.“

    Novinky v parlamente

    Po schválení zákona budú mať poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri stanovený maximálny čas pre svoje vystúpenie v rozprave. Poslanci vystupujúci v mene poslaneckého klubu dostanú 30 minút. Ak sa prihlási zákonodarca samostatne, bude mať 20 minút po písomnom prihlásení a v hre zostala možnosť prihlásenia sa ústne: bude časovo obmedzená na 10 minút. Do tohto časového obmedzenia pre poslancov sa nebude rátať čas, ktorý potrebuje poslanec na prednesenie pozmeňujúceho návrhu. Časové obmedzenia platia aj pre ministrov.  

    Neobmedzený čas zostáva prezidentovi, predsedovi parlamentu, premiérovi, ale aj členovi vlády, čiže ministrovi v tom prípade, ak je odvolávaný.  

    V rokovacej sále je zakázané používať transparenty, letáky, plagáty či zvukovo-obrazové pomôcky. Poslanci nemôžu robiť ani fotky, zvukové či audiovizuálne záznamy, resp. prenosy. Môžu ich robiť médiá alebo kancelária parlamentu.

    Novela zákona upravuje aj spôsob, ako sa vyrovnať s nedisciplinovanými poslancami. Predsedajúci má právo vykázať poslanca, ktorý narušuje schôdzu svojím správaním. Pokiaľ poslanec neposlúchne, predsedajúci schôdze môže prerušiť rokovanie a nasledovať má zasadnutie poslaneckého grémia. Poslanec by za nevhodné správanie mal dostať niekoľkotisícovú pokutu od príslušného výboru.

    - Reklama -