Rodinkársku vo Francúzsku je koniec. Politici už nesmú zamestnávať najbližších príbuzných

    0
    Francois Fillon vyzerá ustarane (Autor: TASR)

    Za návrh zákona hlasovalo v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, 383 poslancov, proti boli traja a ďalší 48 sa hlasovania zdržali, informovala agentúra DPA. Legislatívu dnes ešte skôr odsúhlasil aj Senát, horná komora parlamentu. V súlade s ňou budú mať ministri, poslanci aj starostovia zakázané zamestnávať svoje manželky či manželov, ale tiež rodičov či deti.

    Zákon je súčasťou legislatívneho balíka, o ktorého druhej časti bude parlament hlasovať na budúci týždeň. Tento súbor zákonov je naplnením jedného z kľúčových predvolebných sľubov prezidenta Emmanuela Macrona na ozdravenie politického života.

    Druhý zákon navrhuje zrušenie tzv. parlamentnej rezervy, čo sú peniaze, ktoré môžu poslanci rozdeľovať na projekty vo svojom volebnom obvode podľa vlastného uváženia. Na presnom znení tejto legislatívy sa obe komory parlamentu zatiaľ nevedia dohodnúť. 

    Expremiér Fillon, kandidát konzervatívnych Republikánov (LR), bol ešte začiatkom tohto roka považovaný za jedného z favoritov prezidentských volieb a hlavného konkurenta Macrona. Jeho kampaň však veľmi utrpela po vypuknutí škandálu Penelopegate, ktorý odhalil, že politik niekoľko rokov zamestnával ako asistentku svoju britskú manželku Penelope. Tá zarobila státisíce eur, pričom ako asistentka takmer vôbec nepracovala. Rovnakým spôsobom Fillon zamestnal aj dve svoje deti. Súdne vyšetrovanie tejto kauzy stále prebieha.

    - Reklama -