Rodičia pozor! Pohotovostiam hrozí zánik. Čo na to minister Drucker?

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    V rámci oddlžovania zdravotníctva sa minister Tomáš Drucker rozhodol pristúpiť k radikálnym riešeniam. Okrem iného je medzi nimi aj zrušenie viacerých pohotovostí v okolí hlavného mesta. Podľa ministra ich totiž využíva málo ľudí, informácie priniesol denník cas.sk.

    Po novom tak priamo v Bratislave nebude ani jedna lekárska služba prvej pomoci (LSPP), pohotovosť chce minister sústrediť iba do štyroch bratislavských nemocníc. Rušenie pravdepodobne čaká aj výjazdové posádky v Pezinku a Malackách. Ministerstvo zatiaľ informácie oficiálne nepotvrdilo, no konečný verdikt z ich strany bude známy do konca roka, uviedla hovorkyňa rezortu.

    Plány ministerstva sa stretávajú s vlnou nevôle zo strany obyvateľov dotknutých oblastí. Najmä pre mamičky s malými deťmi predstavuje LSPP neoceniteľnú pomoc. Jediná detská pohotovosť je totiž na bratislavských Kramároch, čo je jednak pre mnohé z nich ďaleko a potom čas čakania na tejto pohotovosti sa pohybuje v rozmedzí niekoľkých hodín. Pre matku, dajme tomu z Bernolákova, ktorá ešte aj nevlastní auto, sú Kramáre veľmi nešťastná alternatíva. S veľmi chorým dieťaťom tak musí najprv cestovať do hlavného mesta a následne ešte čakať pol dňa v čakárni. Podľa Simony z Hamuliakova, ktorá je matkou dvoch malých detí, je „čakať na Kramároch ako jedinej detskej pohotovosti s deťmi s horúčkou niekoľko hodín neľudské a neetické“. Je preto pre ňu obrovskou výhodou, že výjazdovka LSPP príde priamo k chorým deťom domov. Aj túto možnosť však ministerstvo plánuje zrušiť.

    Proti návrhu sa postavil aj bratislavský samosprávny kraj. „BSK predloží rezortu svoje stanovisko k navrhovanej sieti, kde jednoznačne trváme na tom, aby boli zachované všetky tri sídla LSPP na území regiónu,“ povedala hovorkyňa kraja.

    Podľa majiteľa komplexnej záchrannej služby Pezinok Omara Sammana majú jeho lekári plné ruky práce a vôbec nie je pravda, že ich služby využíva málo ľudí, ako tvrdí minister. Ak by však skutočne došlo k tomu, že Drucker LSPP zruší, Samman uvažuje, že by sa presunul do súkromného sektora a službu by naďalej poskytoval ľuďom, ktorí budú ochotní si za ňu platiť sami. Ročne odhaduje paušálny poplatok na zhruba 120 eur. Doposiaľ službu hradila poisťovňa a pacient doplácal len dve eurá za výjazd.

    Autor: Dominik F.

     

    - Reklama -