Rodiaca sa koalícia to ešte nemá vyhraté. Spoločnú reč budú ťažko hľadať v tejto kľúčovej oblasti

    0
    Pohľad na rokovanie vlády SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Smer v uplynulých rokoch vládnutia zaviedol v ekonomickej oblasti viacero opatrení, ktorých sa podľa analytikov len tak ľahko nevzdá ani v budúcej koaličnej vláde. „Výsledky medzistraníckych rokovaní o zostavení vlády budú v neposlednom rade záležať aj na tom, ako si jednotlivé stranícke vedenia určia priority z hľadiska personálneho obsadenia kľúčových postov najmä v exekutíve,“ uviedol politológ Marcel Martinkovič z Trnavskej univerzity pre portál Aktuality.sk. 

    Spoločná reč 

    Napriek rokovaniam o zostavení vlády sa politológ domnieva, že Smer len ťažko nájde spoločnú reč so SNS, Sieťou a Mostom, lebo sa s týmito stranami rozchádza najmä v názoroch na prerozdeľovanie štátnych zdrojov, teda na spôsob ich rozmiestnenia. Zhodnúť sa, naopak, strany podľa Martinkoviča dokážu na zlepšení výberu daní, transparentnejšom výbere eurofondov a efektívnejšom fungovaní štátnej správy. 
     
    Na Slovensku sa dá po zostavení novej vlády podľa analytikov očakávať, že Smer pristúpi na plošné zníženie daní a odvodov, ktoré by radi presadili pravicové strany. „V oblastí daní sú podľa môjho názoru v hre napríklad daňové licencie,“ povedal analytik Matúš Pošvanc pre portál Aktuality.sk. 
     
    Podnikatelia však žiadne výrazné zmeny v zákonoch čakať nemôžu. Za jeden z mála reálnych ústupkov, na ktoré by Smer mohol pristúpiť, je zrušenie daňových licencií. Problém môže potom podľa odborníkov nastať aj v prípade, že sa začne v budúcej vládnej koalícii hovoriť o zvyšovaní minimálnej mzdy o 25 %, ktoré sľuboval Smer. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -