Rodí sa nové poľsko-nemecké hnedé bratstvo. Proti utečencom. To je ale kombinácia – futbaloví fanúšikovia a neonacisti…

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Členovia poľsko-nemeckého hnedého bratstva už podnikli jednotnú akciu. V Štetíne 13. decembra úradovali s päsťami pri demonštrácii proti rasizmu, usporiadanej združením Otvorená republika. Polícia zadržala osem útočníkov vo veku od 14 do 26 rokov. Zhodou okolností sa protirasistické demonštrácie konali na Grünwaldskom námestí, pomenovanom po stredovekej bitke, v ktorej poľsko-litovské vojsko, posilnené českými žoldnieri, porazilo nemeckého rytiera.

    „Bojovník“ proti neexistujúcej moslimskej štvrti a chovateľ buldogov

    Za bratstvom sú podľa denníka dvaja muži, 39-ročný niekdajší boxer Radoslaw Król, stojaci proti neexistujúcej „moslimskej štvrti“ v Štetíne, a 37-ročný chovateľ buldogov Norman Latzkow, organizátor „večerných vlasteneckých prechádzok“, pri ktorých nemeckí neonacisti s fakľami v rukách demonštrujú proti utečencom.

    „Hnedé spojenectvo je nová kvalita,“ tvrdí znalec poľsko-nemeckého pohraničia Andrzej Kotula zo štetínskej radnice. Nemeckí neonacisti ešte pred pár rokmi usporiadali akcie, ktoré mali „zastaviť poľskú inváziu“. Teraz však pribehli na pomoc poľským kolegom vyrovnať sa so žiadateľmi o azyl.

    „Strach z Poliakov, ktorý dával neonacistom energiu, už pominul. Teraz sa niektorí dokonca tešia, že prázdne ihriská vo vyľudnených východonemeckých mestečkách ožívajú poľskými deťmi,“ tvrdí Kotula a dodáva, že teraz sú spoločným nepriateľom utečenci. Spolupráca medzi neonacistami a poľskými „vlasteneckými fanúšikmi“ sa začala v októbri a spečatila ju aj pitka v pivovare.

    Čo si máme vydriapať oči?

    Pre niektorých radikálov je vraj problém prijať spojenectvo, iným ale neprekáža, že jedni nosia symboly nacistickej Tretej ríše a druhí poľského odboja proti nacistickej okupácii.

    „Sme susedia. Dohodli sme sa, že oni budú rešpektovať naše dejiny a my ich. My aj oni sme Pomoransko. Máme si snáď vydriapať oči, keď máme spoločného nepriateľa?“ povedal denníku jeden z poľských fanúšikov. „V Štetíne ešte nie sú, ale už sú v mestách Schwedt, Löcknitzu a Pasewalk. Prídu a postavia mešity – ibaže im to nedovolíme. Spoločne s Nemcami,“ dodal.

    - Reklama -