Robte niečo, lebo bude zle. Michail Gorbačov sa prekvapivo vyjadril ku vzniknutej situácii vo svete

    0
    Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovietsky komunistický politik (Autor: SITA)

    Gorbačov v úvode rozhovoru tvrdí, že „existujú sily, ktoré majú záujem na rozdúchavanie sporov medzi Ruskom a Ukrajinou”. Popri tom spomína na veľmi vrelé vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom na rozhraní osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Opakuje však svoje sklamanie nad neskoršími krokmi Helmuta Kohla a Georga Busha. „Myslím, že mohli urobiť oveľa viac. Bolo nám sľúbené, že sa Západ nepriblíži ani o centimeter k Rusku,” hovorí posledný prezident ZSSR.

    „Západ a predovšetkým Spojené štáty však začali čoskoro porušovať spoločné dohody, ktoré boli uzatvorené v druhej polovici 80. rokov. Západ zneužíval ruskú slabosť po rozpade Sovietskeho zväzu a deklaroval sám seba ako víťaza studenej vojny. Princíp rovnosti pri utváraní medzinárodných vzťahov bol opustený a teraz vidíme, ako sa všetko nakoniec skončilo,” hovorí 86-ročný pamätník s tým, že sa opäť nachádzame uprostred studenej vojny.

    Podľa Gorbačova už začali nové preteky v zbrojení. „Vojenské jednotky sa presúvajú do Európy a čím ďalej, tým bližšie k Rusku. Rétorika politikov aj generálov sa vyhrocuje a médiá ešte prilievajú olej do ohňa. Takže vidím všetky náznaky, že tu opäť máme studenú vojnu. A môže byť aj horšie, ak budeme len sedieť so založenými rukami v lone a nič nepodnikneme,” obáva sa Michail Gorbačov.

    V ďalšej časti rozhovoru sa Gorbačov vyjadruje k súčasnej vnútropolitickej situácii Ruska i k jeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi. „Rusko a Európa zdieľajú spoločné hodnoty s tým, že Rusko je na polceste k demokracii. Nežijeme, samozrejme, v dokonalom systéme, a navyše musíme stále čeliť provokatívnemu obviňovaniu, že v Rusku nemáme demokraciu,” sťažuje sa Gorbačov a hovorí, že aj napriek čiastkovej kritike dôveruje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

    Emotívne Gorbačov reaguje na otázku, v ktorej sa redaktor denníka Bild zmieňuje o ďalšom možnom ekonomickom prepade Ruska. „V tomto smere si nerobte falošné nádeje. Rusi sú zvyknutí sa obetovať. Nakoniec v druhej svetovej vojne zomreli desiatky miliónov Rusov. Som sklamaný reakciami niekdajších priateľov Ruska, ktorí len volajú po ďalších sankciách. Robia to preto, aby Rusko potrestali? Rusko a Nemecko musia znova nájsť vzájomnú dôveru. My, Rusi si to želáme.”

    Pri hodnotení NATO súhlasí Gorbačov s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a tiež považuje Severoatlantickú alianciu za zastaralú. Napriek podpore, ktorú kancelárka Angela Merkelová vyjadruje ďalším sankciám, sa k jej osobe vyjadruje Gorbačov kladne. „Nemeckú kancelárku mám rád a veľmi si ju vážim. To je možno aj dôvod, prečo som niektoré jej kroky hodnotil tak emotívne,” hovorí Gorbačov a uzatvára rozhovor odpoveďou na otázku, ako bude história hodnotiť jeho. „História všetko posúdi objektívne. Dúfam, že uzná oprávnenosť mojich krokov a toho, že moje úsilie nebolo márne.”

    Celý rozhovor v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -