Robil rozhovory s džihádistami a varoval pred útokmi ešte skôr, ako sa stali. Z novinára, ktorého slniečkari nemôžu ani vystáť, je vážený intelektuál

    0
    Satirický magazín Charlie Hebdo (Autor: SITA)
    V polovici roka 2014 prišiel Thomson v televíznej diskusii s názorom, že džihádisti, ktorí sa vrátia z výcviku či bojov na Blízkom východe, predstavujú najväčšie riziko pre bezpečnosť v Európe. Bol okamžite označený za neznášanlivého a jeho slová považovali experti za „stigmatizovanie moslimov“. 
     
    Thomson však svoje tvrdenia nestaval na vode a to sa ukázalo aj pri nasledujúcich útokoch, ktoré zasiahli Európu v uplynulých dvoch rokoch. Bol to práve on, kto pre francúzsky rozhlas robil rozhovory s takmer stovkou radikálnych islamistov. Nešlo pritom len o odsúdených džihádistov, ale aj o úplne obyčajných moslimov žijúcich vo Francúzsku.  
     
    Vlani vyšla Davidovi Thomsonovi kniha s francúzskym názvom Les Revenants (Navrátilci) a pod tlakom teroristických útokov, ktoré otriasli Francúzskom, sa z nej stal bestseller. Po trinástich mesiacoch stavu najvyššej pohotovosti a viacerých masakroch spáchaných radikálnymi islamistami sa Francúzi prikláňajú k názorom novinára, ktorého ešte pred pár rokmi odsudzovali ako neznášanlivého k moslimom. 
     
    Thomsona dnes francúzske médiá prezývajú „prorok“ či „muž, ktorý hovoril s džihádistami“ a verejnosť tohto novinára považuje za jedného z popredných intelektuálov v krajine galského kohúta. Jeho kniha Les Revenants je založená na rozhovoroch s dvadsiatimi islamskými radikálmi. 
     
    „Charlie Hebdo bol najkrajší deň v mojom živote. Tak veľmi by som chcela, aby sa to stalo znova, a dúfam, že moja sestra spácha ďalší cielený útok,“ povedala Thomsonovi v jednom z rozhovorov francúzska moslimka Lena.
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -