Robí si reklamu medzi arabskými voličmi? Prezidentský kandidát Macron prišiel s veľmi zaujímavým vyjadrením

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Naozaj si to myslí alebo ide len o premyslený predvolebný ťah? Jeden z francúzskych prezidentských kandidátov a líder hnutia En Marche! Emmanuel Macron počas svojej návštevy Alžírska vyhlásil, že francúzska kolonizácia severoafrických krajín bola zločinom proti ľudskosti.

    Bývalý minister hospodárstva Macron v rozhovore pre tamojší portál Echorouk News okrem iného povedal, že Alžírsko je pre Francúzsko kľúčovou a najdôležitejšou africkou krajinou, pričom kandidát na prezidentské kreslo má pre 40-miliónovú krajinu množstvo vzájomných projektov. 

    Možno aj na základe týchto ambícií kooperácie a zmierovania zašiel Macron ešte ďalej.

    Ako ho cituje známy denník Le Figaro: „Kolonizácia je zločinom proti ľudskosti a naozajstným barbarstvom. Je to časť našej minulosti, ktorej musíme čeliť tvárou v tvár. A to aj takým spôsobom, že sa ospravedlníme tým, ktorých sme priamo poškodili.“

    Na druhej strane však Macron zdôraznil aj to, že kolonizácia mala aj pozitívny efekt a dosah.

    „Áno, tu v Alžírsku to bolo utrpenie, na druhej strane to však prinieslo aj vznik štátu, bohatstva a strednej triedy. To je realita kolonizácie – boli tu elementy civilizácie, ale aj elementy barbarstva.“ 

    Za svoje vyjadrenia však zožal Macron vo vlasti skôr kritiku. Nespokojne sa napr. vyjadril jeho prezidentský rival Francois Fillon, ktorý povedal, že „takéto vyhlásenie je nehodné kandidáta na post prezidenta republiky“.   

    - Reklama -