Robert, ak tomu nerozumieš, váž slová – hovorieval dedko Ficovi. Rada starého otca dnes putovala smerom k opozícii

    0
    Mimoriadna schôdza ku odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Autor: TASR)

    Vo štvrtok o trinástej hodine sa začalo pokračovanie mimoriadnej schôdze na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica pre kauzu vysokých faktúr za energie. Schôdzu na Valentína po menej ako štvrťhodine prerušil predseda parlamentu Andrej Danko pre predkladateľa návrhu, lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča. Ten použil za rečníckym pultom vizuálne pomôcky, obrázky chudobnej vdovy, ktoré nový rokovací poriadok zakazuje.

    Keďže Matovič opakovane neuposlúchol výzvu na odstránenie vizuálnej pomôcky ani na opustenie rokovacej sály, predseda parlamentu schôdzu prerušil a zvolal poslanecké grémium. Na tlačovej besede krátko po skončení schôdze Danko vysvetlil svoje kroky a za jeho rozhodnutie sa postavili aj podpredsedovia parlamentu Martin Glváč a Andrej Hrnčiar. Brífing mal aj samotný Matovič, ktorý vysvetľoval, že našiel schodnú cestičku v Dankovom rokováku, a niekoľkokrát zopakoval, že obrazové materiály boli súčasťou predloženého návrhu. Viac sme o tom písali TU.

    Matovičova chudobná vdova však mala dohru. V stredu premiér informoval verejnosť, že žena z obrázka je česká občianka, ktorá je už po smrti. Fico sa vyjadril, že by opozícia mala svoj návrh stiahnuť, pretože to vníma ako podvrh. Viac sme o tom písali TU.

    Líder Obyčajných ľudí sa neskôr vyjadril, že na dnešnej schôdzi žiadne obrazové materiály používať nebude. Krátko pred začiatkom mimoriadnej schôdze zvolal Matovič brífing, na ktorom tvrdil, že nie on, ale premiér sa prejavil ako cynická hyena. „Rodina nám dovoľuje používať fotku a je zhrozená, ako Fico nebohú babičku zneužil,“ dodal Matovič, ako sme informovali poobede.

    Matovič rozprával vyše troch hodín

    Igor Matovič od začiatku mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra vyčítal Robertovi Ficovi, že urobil z ľudí otrokov a nemôže ostať premiérom.

    „Nemôžete zostať premiérom. Zosnovali ste fiktívny výber ľudí do dozorných rád energetických spoločností,“ odkázal Matovič Ficovi. „Začali ste žiť v ukradnutom byte, vy už neviete, ako sa cítia normálni ľudia. Nechali ste ich sedem týždňov v tom, že nevedeli, čo bude s faktúrami,“ pokračoval Matovič, ktorý predtým povedal, že sa premiér zachoval ako hyena.

    Premiér sa za celý čas, čo Matovič rečnil, premiestňoval po sále a rozprával sa so svojimi kolegami. Líder OĽaNO ho dokonca vyzval, aby sa vrátil do sály, pretože ho nevidel za sebou. Poslankyňa Smeru Jana Vaľová na margo Matovičovej výzvy poznamenala: „Pán sudca najvyššieho súdu si žiada obžalovaného.“

    Poslanci a Fico sa hrali na mobiloch

    Podľa Hospodárskych novín sa poslanci zabávajú používaním mobilov, hoci je to podľa nového rokovacieho poriadku zakázané. Na mobil sa pozrel aj premiér Fico a upozornený bol aj poslanec František Šebej z Mosta-Híd, aby netelefonoval v sále.

    Predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč nesedel po celý čas, keď Matovič rečnil, avšak komentoval dianie v parlamentne vo svojom facebookovom statuse. Matovič mal podľa Glváča predvádzať trápne divadlo v snahe, aby zakryl zneužitie fotky českej občianky. „Pán Matovič aktuálne predvádza v parlamente veľmi trápne divadlo. Kokce, uráža. Kolega Bugár ho už musel upozorniť, že nesedí v krčme, ale v parlamente. Zneužitie nebohej českej občianky sa snaží prekryť urážaním iných,“ napísal Glváč.

    Zdroj: Facebook/Martin Glváč

    Matovič sa ponúkol, že kúpi Ficovi akýkoľvek byt, na ktorý ukáže

    Sociálny demokrat by mal podľa Matoviča myslieť práve na obyčajných ľudí. „Nikdy som necítil voči vám nenávisť, ale opovrhujem vami,“ pokračoval Matovič a vyzval Fica, aby opustil byt v Bonaparte. „Kúpim vám akýkoľvek byt, ktorý ukážete,“ dodal a pokračoval v citovaní z novín a denníkov a využil to, že môže ako navrhovateľ počas mimoriadnej schôdze rozprávať neobmedzene.

    „Ak ma chcete nazývať šašom, tak to robte, lebo na kráľovskom dvore mal iba šašo tú výsadu, že mohol povedať kráľovi do očí pravdu,“ pokračoval Matovič.

    Poslanec za SaS Ľubomír Galko tiež komentoval vystúpenie Igora Matoviča počas schôdze s tým, že Matovič už dlho nakladá Ficovi a smeráci na neho pokrikujú. „Igor Matovič ako navrhovateľ pomerne už dosť dlhú dobu nakladá Robertovi Ficovi. Poslanci Smeru naňho pokrikujú. Mimoriadne aktívny je poslanec Šuca, ktorý vždy keď zakričal, tak s očakávaním pozrel na premiéra, či si to big boss, ktorý od neho sedel pár metrov, všimol. A keďže sa mu zdalo, že nie dostatočne, išiel za premiérom, pošuškal mu niečo do ucha, potľapkal ho sústrastne po pleci, podal ruku a vrátil sa do lavice,“ komentoval dianie v parlamente Galko na svojom Facebooku.

    Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko

    Igor Matovič povedal aj to, že Ficova knižnica v byte v Bonaparte mala stáť 15-tisíc eur a jedna stolička až dvetisíc eur. Celková škoda, ktorú malo podľa Matoviča spôsobiť desať rokov vládnutia Roberta Fica, mala dosiahnuť 44,5 miliardy eur a každého občana to malo stáť 8-tisíc eur.

    Pokojne používajte aj uši

    Snahou lídra Obyčajných ľudí bolo ukázať názorne, ako klesali ceny energií a ako premiér Fico vo svojom grafe klamal, avšak nový rokovací poriadok mu neumožňoval využívať obrázky, tak sa spýtal, či môže používať ruky. „Keď budem používať ruky, je to vizuálna pomôcka?“ spýtal sa Matovič predsedajúceho Bélu Bugára. „Pokojne používajte aj uši,“ odkázal mu podpredseda parlamentu.

    Skoro po troch hodinách Igor Matovič dodal, že ak sa premiér ospravedlní, tak nechce od neho demisiu. „Keď sa ospravedlníte, tak nechcem od vás demisiu. Začnite už konečne robiť pre ľudí. Verte, že nám rovnako záleží na ľuďoch tak ako vám, keď ste vstupovali do politiky,“ vyzval Fica.

    Asi ste všetci spadli z duba

    Po tom, ako prišiel premiér Robert Fico pred rečnícky pult, sa začali schádzať aj ostatní smeráci, aby si posadali do lavíc a podporili svojho šéfa. Prišiel aj Robert Kaliňák, ktorý dovtedy nesedel v sále.

    „Mal som veľmi múdreho starého dedka, ktorý mi vždy hovoril, Robert, ak ideš hovoriť o veciach, ktorým nerozumieš, tak veľmi správne vyberaj slová,“ začal Fico a doplnil, že k navrhovateľom nemá žiaden rešpekt, za čo si vyslúžil náležitý potlesk. Zároveň tvrdil, že nič z toho, čo Matovič za tri hodiny povedal, sa ho nedotklo. „Nebudem sa zaoberať tým, čo tu bolo tri hodiny povedané. Nič z toho sa ma nedotklo, len to prešlo okolo mňa,“ povedal Fico.

    K veciam, ktoré spomínal Matovič ohľadne licencií za slnečné elektrárne, sa Fico vyjadril s tým, že o tom nie je líder Obyčajných ľudí informovaný. „Asi ste spadli všetci z duba, z dobre vysokého,“ doplnil Fico. Účelom tejto schôdze je podľa Fica konflikt, chaos a rozvrat a vyzval svojich poslancov, aby sa išli venovať niečomu zmysluplnejšiemu. Na túto výzvu začali poslanci za SMER-SD hromadne opúšťať sálu.

    Nicholsonovej nedovolili viesť schôdzu

    Poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová už predtým, ako mal premiér Fico vystúpiť, napísala na svojom Facebooku, že od Bugára žiadal, aby na neho nemohli poslanci reagovať s faktickými poznámkami. „Hrdina. Plukovník,“ uzavrela Nicholsonová. To nakoniec ani nebolo možné. Dokonca sa saskárka Nicholsonová na Facebooku sťažovala, že jej nechcú dovoliť viesť schôdzu, kým nevystúpi premiér Fico, hoci po 15. mala byť predsedajúca.

    Zdroj: Facebook/Lucia Nicholsonová

    Do rozpravy sa následne zapojila aj Jana Kiššová z SaS, ktorá si myslí, že Fico spôsobil v cenách energií chaos a kolaps. „Kým Robert Fico trhal faktúry, minister hospodárstva Peter Žiga sľuboval, že prídu vystornované, a Peter Pellegrini odkazoval, aby ich ľudia netrhali, ale ani neplatili. Jednoducho vytvorili tu Kocúrkovo,“ povedala.

    - Reklama -