Robert Fico vystúpil v Česku: Všetci nás zradili. Všetci! Malé krajiny v strede Európy sa musia spoliehať samé na seba. A vyjadril sa aj k sýrskym sirotám

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

    V rámci akcií súvisiacich so stým výročím vzniku československého štátu pobudne Fico nejaký čas v Prahe a veľmi sa na to teší. „Desať rokov vo funkcii premiéra zanechalo množstvo stôp. Mám tu veľmi veľa známych ľudí, dokonca politických priateľov aj kolegov,“ povedal na úvod k svojej návšteve v Prahe s tým, že je veľmi rád, že v stredu bude s týmito ľuďmi na neformálnej báze hovoriť o najrôznejších veciach, ktoré sa týkajú československých vzťahov.

    Stále niečo rýdzo československé

    Následne moderátora zaujímalo, či aj po viac ako dvadsiatich piatich rokoch od rozdelenia Československa je v našich dvoch krajinách ešte stále niečo rýdzo československé. Podľa Ficových slov sú to naše dobré vzťahy. Slovensko aj Česko sú podľa neho mimoriadne úspešným príbehom. „Bez ohľadu na to, kto sedí na stoličke premiéra alebo vo vláde v Českej republike alebo na Slovensku, som za to, aby tie vzťahy boli mimoriadne nadštandardné,“ vyslovil svoje želanie a dodal, že sme úspešné krajiny v strede EÚ, a keď sa pozrieme na udalosti, ktoré sa dejú okolo nás, tak sa ukazuje, že ak sme pohromade a komunikujeme spolu, je hlas pätnástich miliónov ľudí silnejší než hlas päťmiliónovej krajiny či desaťmiliónovej krajiny.

    Či spomínaná priateľskosť a blízkosť nie sú len teoretické a dané tým, že máme podobný jazyk, Fico bezprostredne vylúčil. „Nemôžem s vami súhlasiť. Pamätám si celý rad praktických udalostí, keď sme napríklad spoločne bojovali v Európskej rade s českými premiérmi za naše národné záujmy. Či to bola otázka sankcií, kde sme sa cítili poškodení,“ uviedol príklad a spomenul aj rovnaký postoj krajín, ktorý sa týka utečeneckej krízy. „Ja by som nepodceňoval tú kvalitu našich vzťahov,“ poznamenal dôrazne.

    Sýrske siroty

    Keď už bola reč o utečeneckej kríze, moderátor zapochyboval o rovnakých postojoch. A to predovšetkým s ohľadom na vyjadrenie českého premiéra Andreja Babiša, že do Česka nevezme ani jednu sýrsku sirotu, zatiaľ čo o niekoľko dní neskôr premiér Pellegrini vyhlásil, že pre Slovensko by niekoľko sirôt nemal byť problém. Podľa Fica sa netreba pozerať na princíp utečeneckej krízy cez desiatky sirôt. „My hovoríme o niečom inom, a to je rovnaký jazyk. Nikto nás nemôže prinútiť z centrály z Bruselu, aby sme niečo robili,“ uviedol so vztýčeným ukazovákom s tým, že tento rovnaký jazyk si veľmi váži.

    „Ak máme prejaviť nejakú mieru solidarity, musí byť na dobrovoľnej báze,“ pokračoval expremiér Fico, ktorý je vraj veľmi rád, že to boli práve Slovenská republika a Česká republika, ktoré vraj povinné kvóty nakoniec v podstate zastavili.

    Ale napríklad Taliansko povinné kvóty za mŕtve nepovažuje, to sa teda Česku, Slovensku, Poľsku a Maďarsku zatiaľ zastaviť nepodarilo, namietol moderátor. „Vymenovali ste štyri krajiny, ktoré patria do V4. Niekedy sa na nás, na V4, pozerajú ako na ,black sheep of the family‘ (čiernu ovcu rodiny). V4 je v podstate odpoveďou na historické skúsenosti, ktoré tu máme,“ povedal Fico.

    Všetci nás vtedy zradili

    V súvislosti s tým spomenul mnoho takzvaných osmičkových rokov, z ktorých sa vraj málo hovorí o roku 1938, ktorý je pre Česko a Slovensko obrovským ponaučením. „Všetci nás vtedy zradili. Všetci! Je to veľká historická skúsenosť. Poukazuje na to, že malé krajiny, ktoré sú v strede Európy, sa musia predovšetkým spoliehať samé na seba. Musia mať veľmi silný dialóg a spoliehať sa hlavne na medzinárodné právo,“ podotkol a doplnil, že sa to týka predovšetkým ekonomických otázok.

    Ako príklad uviedol Nord Stream. „Všetci hovoríme, že Nord Stream 2 je nezmysel a poškodzuje nás to. Na Európskej rade sme všetci kričali, že musíme Ukrajine pomôcť, aby naďalej tranzitovala plyn. V ten istý deň podpísal Gazprom s firmami v západnej Európe zmluvu o výstavbe Nord Streamu 2,“ pripomenul s pokriveným úsmevom s tým, že ako malé krajiny sme v pozícii, kde musíme byť vždy veľmi ostražití.

    Slovensko v jadre EÚ

    Potom moderátor spomenul Ficove slová, keď po voľbách v Českej republike v roku 2017, ktoré sa neskončili veľmi proeurópsky, uviedol: „Stávame sa akýmsi proeurópskym ostrovom v tomto regióne.“ Expremiér však vyvrátil, že by tieto slová súviseli s výsledkami českých volieb. „Ak má Slovensko prežiť, musí byť v jadre EÚ. Toto je náš vnútorný pohľad,“ vysvetlil.

    Nikdy vraj nebude komentovať postoje českých premiérov a politikov. „To je vaša vnútorná vec a ja absolútne rešpektujem, aký máte pohľad na EÚ,“ uzavrel s tým, že V4 je z jeho pohľadu vynikajúca organizácia a vždy bude presviedčať každého premiéra, ak na neho bude mať na Slovensku politický vplyv, aby V4 udržiaval, lebo to je niečo, čo nám iní závidia.

    Celé interview nájdete na webe ČT.

    autor: nab

    - Reklama -