Robert Fico špeciálne na ČT: Politika Herzlich Willkommen nefunguje. Vidíme imigrantov pragmatickejšie ako Západ, pretože sme museli riešiť skutočné problémy

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    „Určite odovzdávame Slovensko v lepšom stave, ako sme ho prevzali v roku 2012… Svedčia o tom aj mnohé fungujúce sociálne programy. Takže áno, na Slovensku sa žije lepšie,“ poznamenal hneď na úvod. Na občanov apeloval, aby uprednostnili slovenskú sociálnu demokraciu Smer a k tomu nejakého koaličného partnera. Ďalšou možnosťou už je len zlepenec pravicových strán, ktorý podľa premiéra len ťažko utvorí stabilnú vládu.

    Vláda Smeru lepšie vyberá dane a na základe toho môže realizovať silnejší sociálny program. Krajina sa podľa jeho názoru blíži k bodu, keď bude môcť pripraviť vyrovnaný štátny rozpočet. Súčasne vraj Fico dokázal splniť svoje volebné sľuby. Darí sa zamestnávať nových a nových ľudí. „Je tu priestor pre rast miezd. Ak zabezpečím aj politickú stabilitu Slovenska, nemám obavy o vnútorné faktory vývoja Slovenska,“ podotkol politik.

    Slovensko ohrozujú skôr vonkajšie faktory

    Keď už Slovensko niečo ohrozuje, sú to skôr vonkajšie faktory. Na prvom mieste menoval utečeneckú krízu, ktorú vraj niektorí politici na Slovensku podceňujú, ale nasledujúce mesiace ukážu, čo bude ďalej. „Dôležité pre nás bude aj slovenské predsedníctvo EÚ od júla 2016. Možno budeme riešiť odchod Veľkej Británie z EÚ,“ pripomenul slovenský predseda vlády.

    V tejto chvíli vraj nemá rovnako silného politického protihráča z opozície, s ktorým by mohol viesť spory či diskutovať o možných koalíciách. „Nebojuje proti nám opozícia, ale médiá a tretí sektor. Médiá sa snažia robiť politickú prácu,“ povzdychol si. Smer je pod paľbou médií, ale obstojí, uisťoval.

    Vyjadril sa aj o kvótach. Slovensko ich dôsledne odmieta a nič sa na tom ani do budúcna nezmení. Slováci vraj neprijmú žiadnych utečencov ani dobrovoľne. „To je, ako keby si niekto pozval domov 3 000 hostí, ale v jednej chvíli zistil, že nemá dosť peňazí a jedla. A rieši to tým, že klope u susedov a hovorí: Vezmite si pár mojich hostí k sebe. Tento princíp ja zásadne odmietam,“ vyhlásil jasne slovenský hosť.

    V EÚ sa stále počíta s tým, že dôjde k celoeurópskemu riešeniu, ale ak Grécko nenapne všetky svoje sily, môže sa stať, že budú zatvorené hranice v jeho okolí. Nikto v EÚ si to vraj nepraje, ale možno nebude iná cesta. Ukazuje sa, že ďalšie európske štáty sa približujú stanovisku Vyšehradskej štvorky.

    V4 je racionálnejšia, pretože…

    „Ukazuje sa, že politika Herzlich Willkommen úplne nefunguje. Pôsobí trochu zvláštne, keď najprv otvárate náruč, ale náhle ju rýchlo zatvárate,“ poznamenal slovenský premiér. Vyšehradská skupina sa správa pragmatickejšie možno preto, že musela v uplynulých 27 rokoch riešiť zásadné krízy a reformy. Postkomunistické krajiny museli rýchlo riešiť veci, ktoré na Západe riešili podstatne dlhšie. „My sme naučení riešiť krízy oveľa rýchlejšie,“ zhrnul Fico.

    Fico sa v politike pohybuje polovicu svojho života a považuje ju za zamestnanie ako každé iné. Mrzí ho preto, že mnoho Slovákov vníma politikov ako podvodníkov a klamárov. „To má, bohužiaľ, za následok, že je ťažké do politiky prilákať nových ľudí,“ upozornil. To považuje za problém. Nie je to však problém aktuálny, pretože okolo seba vidí zástup silných politikov – napríklad Roberta Kaliňáka alebo Petra Pellegriniho. O slovenskú sociálnu demokraciu teda obavu nemá.

    - Reklama -