Robert Fico opäť premiérom, tentokrát koaličného zlepenca

    0
    Prezident SR Andrej Kiska a premiér za Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

    Fico bude tentokrát stáť na čele koaličnej vlády. Po štyroch rokoch jednofarebnej vlády Smeru-SD bude stáť na čele vlády zloženej zo Smeru-SD, SNS, strany Most-Híd a Siete. Fico zároveň prezidentovi odovzdal návrhy na menovanie nových ministrov. Prezident ich menuje ešte dnes.

    Podľa dohôd štyroch strán Smeru-SD patrí v novom kabinete osem miest, SNS tri, strane Most-Híd dve a Sieti jedno. Predstavitelia štyroch strán sa dohodli na jedenástich programových prioritách na roky 2016 – 2020. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Zhodli sa aj na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie SR a posilnení starostlivosti o zahraničných Slovákov. Nová koalícia bude presadzovať spoločný protikorupčný program. Strany sa zhodli na prijatí účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Nová vláda bude podľa dohôd dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia a zaväzuje sa presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Zákonom by malo byť tiež upravené poskytovanie a prijímanie neetických výhod.

    Okrem premiéra vo svojej funkcii zostáva aj minister vnútra Robert Kaliňák, minister financií Peter Kažimír, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister práce Ján Richter a minister kultúry Marek Maďarič. Doterajší minister životného prostredia Peter Žiga si presadne na stoličku ministra hospodárstva. Funkcia podpredsedu vlády pre investície pripadla doterajšiemu šéfovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. Rezortu zdravotníctva, ktorý pripadol Smeru-SD, bude šéfovať súčasný šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker. Druhá najsilnejšia koaličná strana SNS bude mať vo vláde ministra obrany, doterajšieho zástupcu náčelníka generálneho štábu, Petra Gajdoša. Ministerkou pôdohospodárstva sa stane generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Gabriela Matečná a rezort školstva povedie profesor Peter Plavčan. Nominantmi strany Most-Híd vo vláde sú ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a minister životného prostredia László Solymos. Sieť bude mať v kabinete jedného zástupcu. Ministrom dopravy bude Roman Brecely.

    - Reklama -