Robert Fico má v Európe veľkého konkurenta. Už nie je sám, kto sľubuje istoty

    0
    Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker bozkáva predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza (Autor: SITA)

    Predseda Komisie predstavil svoj zámer na zjednotenie sociálnej ochrany Európanov počas kongresu Európskej konfederácie odborových združení (ETUC), ktorá sa tento týždeň koná v Paríži. „Bude to základ sociálnych limitov, ktoré nebude možné podliezť,“ vyhlásil Juncker.

    Silnejšie odbory

    Vyzval na väčšiu podporu európskych odborov. Ich sila totiž značne slabne. Podľa štatistík OECD za posledných 15 rokov kleslo členstvo v odboroch vo Francúzsku z 9 percent na 7,7 percenta a v Nemecku z 25 percent na 17 percent. Podľa šéfa Komisie by mali práve odbory zohrávať kľúčovú úlohu v rámci sociálneho dialógu. „Preto som do svojej Komisie vymenoval podpredsedu pre euro a sociálny dialóg, aby sme ukázali, že tieto dve veci spolu súvisia,“ povedal Juncker.

    Ľudia potrebujú istotu

    Nepáči sa mu tiež špekulatívne správanie niektorých zamestnávateľov, ktoré sa stáva akýmsi celoeurópskym trendom, a to nahrádzať pracovné zmluvy na dobu neurčitú na dobu určitú. „Možno som staromódny, ale pre mňa je normálnou pracovnou zmluvou  pracovná zmluva na dobu neurčitú,“ povedal. Únia bude podľa jeho slov tlačiť na to, aby sa zamestnávatelia vrátili k neobmedzeným pracovným zmluvám. „Ľudia potrebujú vo svojej práci istotu. Obavy, či bude vaša zmluva predĺžená, nepatria do európskeho modelu,“ vyhlásil Juncker.

    Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

     

    - Reklama -