Rím možno použije budovy zhabané mafiánom na ubytovanie migrantov

    0
    Stret migrantov s policajtmi v Ríme. (Autor: TASR)

    Starostka mesta Virginia Raggiová potvrdila, že zodpovední úradníci preverujú skonfiškované nehnuteľnosti, aby zistili, či niektoré z nich nemožno použiť ako dočasné ubytovacie zariadenia pre migrantov.

    Talianska polícia sa v uplynulom týždni dostala v metropole Rím do násilnej potýčky s utečencami, ktorých chcela vysťahovať z jedného z tamojších námestí. Na námestí ležiacom pri rímskej hlavnej železničnej stanici Termini sa utečenci utáborili, aby tak vzdorovali príkazu na vypratanie budovy, v ktorej dovtedy nepovolene bývali.

    Policajti použili obušky aj vodné delá, aby migrantov z miesta vyhnali a zároveň uhasili viacero odpadkových košov, ktoré zapálili. Migranti zase na policajtov údajne útočili plynovými aj inými fľašami, paprikovými sprejmi a hádzali po nich kamene.

    Približne 100 utečencov okupovalo námestie niekoľko dní po tom, ako bolo z priľahlej úradnej budovy vysťahovaných asi 800 squatterov. Budovu nepovolení nájomníci obývali zhruba päť rokov. Väčšinu z nich tvorili Eritrejčania, ktorí už v Taliansku dostali azyl.

    Ich vysťahovanie z budovy kritizovali organizácie Amnesty International, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a predseda výboru pre ľudské práva v talianskom Senáte Luigi Manconi.

     

    - Reklama -