Riešenie agrorezortu pre boj proti suchám prichádza neskoro, konštatuje Fecko

    0
    Martin Fecko ako tieňový minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (Autor: TASR)

    Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) v stredu na tlačovej konferencii predstavila výzvu, z ktorej môžu žiadatelia získať celkovo 22 miliónov eur na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu zavlažovacích systémov. Podľa Fecka táto výzva prichádza neskoro.

    Závlahy sú pre poľnohospodárstvo veľmi potrebné, zdôraznil s tým, že v minulosti sa tieto systémy zanedbali. “Zrušením Štátnej melioračnej správy v 90. rokoch sa závlahové a odvodňovacie systémy dostali do bezprizorného stavu a nikto sa o vzniknutú situáciu nezaujímal,” skonštatoval Fecko.

    Zároveň k šéfke agrorezortu smeroval otázku, ako budú stíhaní tí, ktorí sú za daný stav zodpovední. “Má rezort prehľad o tom, aký je súčasný konkrétny stav závlahových zariadení po jednotlivých katastrálnych územiach? Kto ich využíva a na koľko percent?” pýtal sa ďalej.

    Milióny eur vynakladané na výzvu, ktorá by mala systémovo bojovať proti suchám v poľnohospodárstve, mohli byť podľa neho ušetrené. “Ak by bolo zákonom nariadené spravovanie týchto zariadení v zmysle dobrého hospodárenia a zdravého gazdovského rozumu, nemusíme opätovne vynakladať milióny eur na to, čo kompetentní v minulosti zanedbali,” myslí si Fecko.

    - Reklama -