Richter nie je odborník. Fico melie z posledného, búši liberálka Blahová. V politike nejde o výsledok

    0
    Natália Blahová (Autor: Reprofoto/Facebook: Natália Blahová)

    V prípade Čistého dňa ste sa angažovali úplne od začiatku. Bol to váš blog, ktorý otvoril Pandorinu skrinku. Aké pocity vo vás vyvolalo vyhlásenie ministra Jána Richtera, že neexistujú žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie?

    Prvý pocit bol určite pobúrenie, lebo to je evidentné klamstvo. Pán minister má na takéto veci akreditačnú komisiu. On nie je odborník, môže vidieť tieto veci absolútne neodborným pohľadom. Pri všetkej úcte, pán minister sa nikdy nevenoval právam detí, zariadeniam a profesne sa nevenoval sociálnej práci, čiže nechápem, ako si dovoľuje zo svojho neprofesionálneho pohľadu povedať, že niečo nevidím, keď mu jeho odborná trinásťčlenná komisia hovorí, že sú jasné dôvody na to, aby zariadenie stratilo okamžite akreditáciu.

    V stredu ste na tlačovej besede ohlásili, že za ministrove vyjadrenia budete iniciovať mimoriadnu schôdzu na jeho odvolanie. Začali ste už zbierať podpisy na zvolanie schôdze? Máte predrokovanú podporu?

    Dohody, samozrejme, máme. Bez nich by sme sa nepúšťali ani do ohlásenia mimoriadnej schôdze. Máme 100-percentnú podporu OĽaNO a Sme rodina, ktorú nám garantoval pán Kollár. So zbieraním podpisov začíname teraz. Bude to chvíľu trvať, pretože sa momentálne nekoná zasadanie, ale hneď, ako vyzbierame podpisy, dávame návrh do podateľne.

    Neobávate sa, že mimoriadna schôdza sa skončí rovnako ako odvolávanie premiéra Roberta Fica?

    Je to pravdepodobné. Jednoducho, matematika nepustí. Keď sa rozhodnú slušní ľudia, ktorí podľa mňa stále ešte sú v strane Most-Híd alebo v SNS, že podržia pána ministra aj pri takejto veľmi odpornej kauze, tak, bohužiaľ, musíme sa zmieriť s tým, že naozaj farba politického trička je dôležitejšia ako týrané a zneužívané deti.

    Tiež to bude odkaz, a nie márny, že sa vôbec nemáme opierať o nejaké svedomie vládnych poslancov. Že sa tam nenájde žiaden… Ako ste videli, hlasovanie pri odvolávaní premiéra bolo veľmi tesné. Bolo to o siedmich hlasoch ľudí, ktorí sú buď nezaradení, alebo poslanci vládnej koalície, ktorí keby sa postavili čelom pravde, museli by zahlasovať za. Tých sedem hlasov je naozaj čertovsky málo…

    Som presvedčená, že aj napriek všetkému sedí v koalícii sedem slušných ľudí. Nič od nich nechceme, len aby prejavili svoj názor. Nie je to márne, ale ak by sa to neskončilo dobre, je to silný odkaz pre ľudí, kto sedí v poslaneckých laviciach…

    S rozhodnutím ministra o ponechaní akreditácie Čistému dňu neboli spokojní viacerí členovia akreditačnej komisie, pričom dvaja na svoje členstvo v komisii rezignovali. Sú nimi Rastislav Šenkirik a Eva Mydlíková. Ako vnímate ich rozhodnutie? Pohnú sa veci iným smerom?

    Akreditačná komisia je zložená z odborníkov. Sú to ľudia, ktorí nejdú robiť politiku a verejné vyhlásenia. Oni nebudú bojovať, to nie je slečna Hlávková. Jednoducho nemajú chuť byť stredobodom pozornosti za to, že takto odišli. Je im to ľúto, lebo ich odborný potenciál bol neuznaný a pošliapaný. Nemyslím si, že to spustí nejakú lavínu.

    Skôr je pre mňa otázne, či ľudia pochopia ich gesto. Ak ľudia doteraz nepochopili, že je naozaj neprípustné týrať, zneužívať a biť deti, tak nepochopia ani veľké gesto, ktoré títo dvaja členovia akreditačnej komisie urobili.

    Pán minister nám povedal, že keď bude zatknutý a odsúdený (riaditeľ zariadenia – pozn. red.), potom začne konať. A to kde sme? Konaní o odobratie akreditácie je kopec a vôbec nikdy ministrovi nenapadlo, že by spochybňoval, ako prísne stráži akreditačná komisia podmienky. Teraz ich svojím politickým rozhodnutím uvoľnil do takej miery, že to je precedens. Budeme musieť sledovať, aké zariadenia strácajú akreditáciu, lebo ak toto zariadenie nechali po tých všetkých porušeniach a zanedbaniach, potom už naozaj sa môžu začať súdiť všetky ostatné zariadenia, ktorým ministerstvo akreditáciu zobralo. A verte, že to budú stovky…

    Predseda SaS Richard Sulík sa vyjadril, že zakrývaním skutočností, ktoré sa v Čistom dni mali odohrať, stratili rodičia dôveru v centrá, domovy, školy či škôlky a bude trvať roky, kým sa obnoví. Mohlo by obnove napomôcť odvolanie ministra?

    Celý problém je nevymožiteľnosť práva u nás… V tomto konkrétnom segmente by pomohlo odvolanie ministra, pretože evidentne je neschopný v tejto veci čokoľvek urobiť. Nemôže na tlačovej besede predsa hovoriť, že sa trasie pred právnikmi, ktorí zastupujú Čistý deň. Toto robí minister? Preboha, miesto toho, aby chránil deti, otvorene povie, že sa trasie pred právnikmi…

    Myslím si, že si neplní svoju funkciu a nechá sa buď zastrašovať, alebo nechápem, čo je za tým. V každom prípade, tomuto segmentu by odvolanie Richtera pomohlo. Aj zmena za iného a nestraníckeho nominanta, ktorý veci rozumie a začal by aspoň obnovovať dôveru, by pomohlo.

    Neexistuje, aby tu chodili tri matky po svete a nevedeli sa dovolať spravodlivosti, satisfakcie a ani pomoci pre poškodené deti. Z tých detí urobili klamárov? Ako sa môžu cítiť teraz tie dievčatá a bití chlapci? Boli tak potupení… Veď im vlastne povedali, nič sa nestalo, vy ste v pohode. Je to taká obrovská systémová chyba, keď vidíme, že ak sa vám čokoľvek u nás stane, na čo má vplyv štát, tak štát aj zabezpečí, aby to nebolo vyšetrené, napravené a aby vám nikto nepomohol. Toto je ohromná demonštrácia moci.

    Pred týždňom ste ostro zareagovali na vyjadrenia premiéra Roberta Fica, podľa ktorého sú v SaS problémy s drogami. Odkázali ste, nech povie svojmu ministrovi Kaliňákovi, keď mu zas skolabuje na verejnosti nosná prepážka. Stojíte si za týmito vyjadreniami aj s odstupom času?

    V prvom rade, aký požičaj, taký vráť… Pán premiér už podľa mňa melie vážne z posledného. Dokázal to aj včera na tlačovke, odkiaľ odišiel s hnevom, že nie je stredobodom vesmíru. Tieto hnevlivé výpady hovoria o tom, že je na konci s politickými silami. A vôbec sa nedivím…

    Po tých rokoch riešenia katastrofických prešľapov, je to oprávnene. Divné je, že nepovie úprimne, že už na to nemá silu, vytrvalosť a nervy. Že neodíde a nenechá tuto krajinu niekomu, kto ju dá do poriadku.

    Pred pár dňami odišiel zo strany jeden z jej zakladateľov, Jozef Mihál. Ako vnímate jeho odchod? A aká nálada je aktuálne v strane?

    Nálada v strane je dobrá napriek tomu, že nám je ľúto, že Jožko odišiel. Samozrejme, rešpektujeme to. Neostali žiadne krátery a nepriateľstvá. Nepoznačilo to ani atmosféru v strane, ani nijaké vzťahy medzi nami. Dúfam, že budeme normálne kooperovať, ako to bolo doteraz, akurát, že nebude mať za menom napísané SaS. Myslím, že všetko je tak, ako má byť. Chcel to a my mu to nebudeme zazlievať.

    Vidíte nejakú šancu, že by sa do strany vrátil späť?

    Podľa mňa je taká možnosť.

    Už dlhšie sa v kuloároch špekuluje aj o odchode Martina Poliačika či Lucie Nicholsonovej. Myslíte si, že k tomu dôjde? V prípade ich odchodu, pocítila by to strana?

    Strane by to uškodilo, ale vylučujem, že by odchádzali. Veľmi dôsledne som sa pýtala jedného aj druhého, či o tom uvažujú do budúcna a povedali, že ostávame.

    Ako sa cítite v strane vy?

    Hlavne, čo sa ľudí a práce týka, cítim sa v strane veľmi dobre. Je to skupina vzdelaných, múdrych, šikovných ľudí, ktorí majú čisté zmýšľanie, nepoznačené politickými, zákulisnými ťahanicami. O to ťažšie je nám v politike, že dostaneme nôž do chrbta, nevieme, skadiaľ prišiel a nečakali sme ho. Toto je na politike zlé, že keď prichádzate do nej z iného sveta, zo sveta, kde ľudia hľadajú spoločné riešenia, tak vás hrozne sklame, že v nej ten výsledok nie je dôležitý.

    Tam je dôležité, kto koľko pozitívnych bodov nahrá. A je preto schopný urobiť čokoľvek. Ako napríklad pán premiér, obvinil týchto slušných ľudí, že berú drogy. Je to jeden z nožov do chrbta, ale tých je mnoho. Nikto nikdy ich neuvidí, vieme ich len my a je úplne zbytočné ich medializovať, no pre nás je veľmi ťažké si na to zvykať.

    - Reklama -