Richter bude čeliť odvolávaniu pre kauzu Čistý deň. Vo funkcii zlyháva, odkazuje opozícia

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

    “Ministerstvo práce a ústredie práce drží ochrannú ruku nad týraním a zneužívaním detí a toto nemôže žiadna slušná demokratická krajina a občania dovoliť,” vyhlásila po podaní návrhu predsedníčka klubu SaS Natália Blahová. Opozícia je presvedčená, že Richterov rezort zlyháva. “Panujú tam 50. roky, lebo zamestnankyne, ktoré sa odvážili hovoriť o praktikách na ministerstve a ústredí práce, sú zastrašované tým, že prídu o svoje pracovné miesto,” doplnila.

    Opozícia dlhodobo kritizuje Richtera za jeho konanie v prípade galantského resocializačného zariadenia Čistý deň. Podľa nej minister kauzu kryje. Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že Richter mal už dávno odobrať Čistému dňu akreditáciu, ako mu to odporúčala akreditačná komisia.

    Blahová poukazuje, že Čistý deň neprišiel o akreditáciu napriek výrazným porušeniam zákona, pritom rôzne iné zariadenia ju stratili aj pre malé prehrešky. V prípade Čistého dňa a napríklad aj detského domova Peto, ktorý spravuje dcéra exministerky práce a komisárky pre deti Viery Tomanovej (Smer-SD), poukazuje opozícia na prepojenia na politikov. “Požívajú špeciálnu ochranu, ktorú im vytvára ministerstvo práce a jeho nominanti,” doplnila Blahová s tým, že preveruje ďalšie zariadenia, kde má podobné podozrenia.

    Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA dodala, že návrh na odvolanie ministra obsahuje aj správu o zlyhaniach v oblasti sociálnoprávnej ochrany a ďalších zlyhaní. Poukázala aj na zlyhávanie ministerstva práce v oblasti sociálnych služieb. Občania, ktorí potrebujú pomoc štátu, sa podľa Jurinovej nevedia domôcť svojich práv.

    Minister Richter v reakcii na opakujúcu sa kritiku už pred pár dňami uviedol, že je na odvolávanie v parlamente pripravený. Opozičným politikom odkázal, že o tomto kroku hovoria “už prakticky polroka”. Richter si stojí za tvrdením, že viaceré vyhlásenia v kauze Čistý deň opakovane vyvrátil už preverenými faktami a dôkazmi.

    - Reklama -