Richter: Odmietame sprostý vulgárny kapitalizmus 19. storočia

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas mimoriadnej schôdze Národnej rady venovanej jeho odvolávaniu (Autor: TASR)

    Nezamestnanosť je v súčasnosti na historickom minime a predstavuje 6,4 percenta. Úrady práce evidujú 75.000 voľných pracovných miest. “V septembri sme obsadili 17.500 pracovných miest. Na konci tohto kalendárneho roka začneme nezamestnanosť číslom päť. Tam sa však už dostávame k ľuďom, ktorí nemajú záujem prijať prácu,” povedal Richter. 

    Dôležitým nástrojom na zvyšovanie zamestnanosti je zvýšenie mobility pracovníkov. Od minulého roka štát prispieva na krátkodobé bývanie, príspevok na bývanie v ubytovni pre ľudí cestujúcich za prácou na týždňovky sa zvýši na 400, resp. 200 eur. “Každodenné dochádzanie za prácou podporíme až do sumy 200 eur.

    Zavádzame nový príspevok na presťahovanie za prácou do výšky 4000 eur,” povedal Richter. K zvýšeniu mobility však naďalej chýbajú nájomné byty, ktoré bude nevyhnutné v budúcnosti realizovať. “Mobilitu chceme robiť tak, aby sme čo najmenej ublížili znevýhodneným okresom, ideme ich rozširovať.  Za minulý rok sme do podpory znevýhodnených okresov investovali 50 miliónov eur,” tvrdí Richter.

    Slovensko je v súčasnosti reálne konfrontované so sociálnym dumpingom, ktorý sa týka zahraničných zamestnancov z tretích krajín. Ministerstvo práce pripravuje opatrenia, ktoré majú zamedziť tomu, aby na Slovensko prichádzala lacná pracovná sila. “Odmietame sprostý vulgárny kapitalizmus 19. storočia, ktorý ide proti našim zamestnancom,” tvrdí Richter. V súčasnosti na Slovensku legálne pracuje 46.000 cudzincov, z toho 18.000 z tretích krajín.

    “Chceme dosiahnuť, aby boli zahraniční pracovníci posilnením záujmov investorov, aby investori neodchádzali preto, že sme mu neposkytli kvalitnú pracovnú silu. No v žiadnom prípade to nemôže byť lacná pracovná sila na úkor našich ľudí,” uzavrel Richter.

    - Reklama -