Richter: Je na poslancoch, aby zhodnotili zastropovanie dôchodkového veku

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

    Do parlamentu návrh na ústavné zastropovanie dôchodkového veku predložil koaličný Smer-SD. Na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu (11.9.) bude hlasovať plénum o posunutí návrhu do druhého čítania. “Možno, že je to istý signál aj pre poslancov teraz na túto schôdzu, keď sa bude v prvom čítaní rozhodovať o tomto návrhu, aby brali do úvahy, že je tu 100.000 podpisov,” poznamenal po skončení rokovania vlády Richter.

    Podľa jeho slov je reálne, že do konca tohto kalendárneho roka sa odborárom podarí zozbierať potrebných 350.000 podpisov na vyhlásenie referenda. “Otázka bude opätovne inak otvorená. Ale je to na poslancoch, aby tieto veci zhodnotili,” poznamenal Richter.

    Zároveň priblížil, že v pondelok (10.9.) by mal zasadať poslanecký klub Smeru-SD. “Dozvieme sa, ako ďaleko rozhovory a vyjednávania s ostatnými poslaneckými klubmi sú,” podotkol Richter s tým, že počas leta bol prítomný na rokovaniach poslaneckých klubov hnutí Sme rodina a OĽaNO o tejto problematike.

    Poslanci Smeru-SD navrhli dať do ústavy formuláciu, že “vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Na účely podpory rodiny a materstva zo strany štátu každý, kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe”. 

    - Reklama -