Riaditeľ školy v Británii sa musel ospravedlniť moslimom. Išlo o šatky

    0
    Ilustračná fotografia: moslimské deti. (Autor: repro foto Youtube/CNN)

    Zatiaľ čo v susednej Českej republike sa na pôde vzdelávacej inštitúcie podarilo uhájiť sekularizáciu, vo Veľkej Británii to už vzhľadom na veľký počet moslimov dávno neplatí. Na väčšine škôl môžu moslimské dievčatá nosiť šatku, ktorá im zakrýva väčšiu časť hlavy. Je to tak aj na Sir John Thursby Community College v Burnley. Vedenie školy však navrhlo, aby všetky moslimské dievčatá nosili rovnakú šatku.

    Lenže tento nový návrh školy sa nestretol s pochopením verejnosti. Rodičia dievčat sa postavili proti návrhu a argumentovali, že šatka je príliš krátka, a dokonca aj životu nebezpečná. Môže totiž podľa nich spôsobiť dievčatám udusenie v prípade, že im šatku z hlavy strhne iný študent. Do celej záležitosti sa vložil aj moslimský člen rady Shah Hussain, ktorý prinútil riaditeľa školy poslať rodičom list.

    Rodičia okrem odmietania nového návrhu vyčítali vedeniu školy, že chce moslimské dievčatá od nosenia šatky odradiť. Riaditeľ školy David Burton im po nátlaku musel napísať v podstate ospravedlňujúci list, v ktorom konštatuje, že škola nikdy v minulosti dievčatám nebránila, aby nosili na hlave šatku, a nehodlá to robiť ani v budúcnosti. Zároveň kajúcne dodal, že je rozhodne možné prednesený návrh ešte upraviť, aby čo najviac vyhovoval ich predstavám.

    „Mrzí ma, že si niekto myslí, že sme proti noseniu šatiek. Skutočne to nie je pravda. Prianie moslimských dievčat plne rešpektujeme,“ cituje britský denník z listu a uvádza, že nejde o prvý prípad, keď sa vzdelávacia inštitúcia vo Veľkej Británii ocitla pod paľbou kritiky v súvislosti s moslimskými šatkami. V januári tohto roku sa dostala do problémov rímskokatolícka škola, ktorá nabádala moslimských rodičov, aby svoju štvorročnú dcéru nenútili nosiť šatku aspoň na pôde školy.

    Zatiaľ čo v mnohých európskych krajinách platí zákaz nosenia moslimských šatiek na školách, úradoch či v nemocniciach, vo Veľkej Británii to tak nie je. Záleží na rozhodnutí samotnej školy, ako sa k týmto záležitostiam postaví. 

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -