Rezort obrany rešpektuje stanovisko premiéra k nákupu stíhacích lietadiel F-16

    0
    Stíhačka F-16. (Autor: TASR)

    V piatok (30.11.) boli podľa jej slov z úrovne Sekcie modernizácie MO SR dohodnuté, podpísané iba drafty príslušných technických zmluvných dokumentov, ktoré sú potrebné k začatiu procesu obmeny, o čom bola takto vyrozumená aj americká strana. “Výsledok troch predbežných samostatných dohôd o ponuke a prijatí tzv. Letter of Offer and Acceptance, ktoré sú potrebné už k reálnemu pristúpeniu plnenia cez americký program FMS, boli z úrovne Sekcie modernizácie MO SR dorokované a predpripravené k podpisu finálnych zmlúv na základe súhlasu Ministerstva financií SR v zmysle uznesenia vlády,” spresnila.

    Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) podľa nej plne rešpektuje stanovisko predsedu vlády, že k podpisu finálnych zmlúv je potrebný súhlas ministerstva financií, a v tomto zmysle bude aj ďalej postupovať. Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje zmluvy na nákup stíhačiek F-16, ktoré v piatok podpísal rezort obrany, za zatiaľ neplatné. Doposiaľ totiž nebol udelený súhlas ministerstva financií, ktorý je na to podľa uznesenia vlády potrebný. Uviedol to v piatok v stanovisku tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Rezort obrany informoval, že v piatok podpísal technické zmluvy na obstaranie lietadiel F-16. “Ministerstvo obrany v piatok v zastúpení národného riaditeľa pre vyzbrojovanie, plukovníka Vladimíra Kavického, podpísalo v súlade s uznesením vlády príslušné technické zmluvné dokumenty potrebné na začatie procesu obmeny stíhacích lietadiel Vzdušných síl Ozbrojených síl SR,” priblížila hovorkyňa Capáková.

    Obstarávať sa má 14 kusov lietadiel F-16, letecká munícia, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Stíhačky majú byť dodané do konca roka 2023. Cieľom nákupu má byť splnenie cieľov spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradenie morálne a technicky zastaraných lietadiel MiG-29 a rozšírenie spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov.

    - Reklama -