Rezort diplomacie cez sociálnu sieť odporučil Slovákom na Srí Lanke dodržiavať pokyny bezpečnostných zložiek

    0
    Na videosnímke policajti a sanitky na mieste jedného z výbuchov v Colombe 21. apríla 2019. (Autor: TASR)

     

     

    Ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu pre TASR uviedlo, že sa pracovníci zastupiteľského úradu v Dillí spojili s honorárnym konzulom, ako aj s tamojšími úradmi a preverujú, či sa medzi obeťami a zranenými nachádzajú občania Slovenska.

    Rezort diplomacie prostredníctvom svojho webu a na sociálnej sieti v nedeľu Slovákom na Srí Lanke odporučil dodržiavať pokyny bezpečnostných zložiek, maximálnu opatrnosť a vyhýbať sa miestam s veľkou koncentráciou ľudí.

    “V prípade potreby môžu kontaktovať občania Slovenskej republiky MZVaEZ SR na telefónnom čísle +421 2 5978 5978 (v slovenskom jazyku),” uviedlo ministerstvo s tým, že vláda Srí Lanky z bezpečnostných dôvodov môže blokovať sociálne siete.

    Na najmenej 290 mŕtvych vzrástol počet obetí série bombových útokov, ku ktorým došlo v nedeľu na Srí Lanke.

    Zranenia pri výbuchoch utrpelo ďalších viac než 500 ľudí. V pondelok to oznámil hovorca miestnej polície a dodal, že v súvislosti s explóziami už zadržali 24 osôb. 

    Osem výbuchov, ktoré nastali v luxusných hoteloch a katolíckych kostoloch v metropole Kolombo, ako aj v dvoch ďalších srílanských mestách, bolo najhorším násilím v juhoázijskej ostrovnej krajine od konca tamojšej dlhoročnej občianskej vojny pred desaťročím.

    Medzi zabitými je podľa srílanskej vlády najmenej 27 cudzincov. Správa o ďalšom zvýšení počtu obetí prišla po oznámení, že neďaleko hlavného letiska v Kolombe v nedeľu večer našli a neskôr zneškodnili podomácky vyrobenú rúrkovú bombu.

    V pondelok medzitým odvolali na Srí Lanke celoštátny zákaz vychádzania, vyhlásený po útokoch na 12 hodín. Ulice metropoly boli ráno prevažne prázdne, väčšina obchodov bola zatvorená, pričom tam hliadkovalo množstvo vojakov a policajtov.

    - Reklama -