Revolúcia v Rakúsku sa odkladá, píše komentátor

    0
    V Rakúsku sa hlasovalo medzi dvoma kandidátmi na prezidenta, Van der Bellenom a Norbertom Hoferom (Autor: Hans Štembera)

    Ako Varyš uvádza, rakúsky kancelár a šéf sociálnej demokracie Christian Kern si môže vydýchnuť. „Vládnuť spolu s vernými ľudovcami budú môcť až do riadnych volieb na jeseň 2018,“ píše. Novým prezidentom Rakúska je totiž nakoniec 72-ročný Alexander Van der Bellen, ktorý je okrem iného Kernovým bývalým spolustraníkom.

    „Van der Bellen tesne porazil kandidáta strany slobodných (FPÖ) Norbeta Hofera. Práve účasťou týchto dvoch mužov v druhom kole boli tieto voľby unikátne. Až doteraz sa totiž nestalo, že by za prezidenta nebol zvolený predstaviteľ jednej z dvoch dominantných rakúskych strán, sociálnych demokratov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP). Napokon preto sa medzi prvým a druhým kolom porúčal kancelár a šéf SPÖ Werner Faymann a nahradil ho práve Kern,“ konštatuje Varyš.

    Zelení sú podľa neho súčasťou najtvrdšieho mainstreamu. Ako dodáva, v Rakúsku sú zelení oveľa viac napravo, ako je zvykom v Nemecku či v Škandinávii.

    „Tak či tak, Van der Bellen je vôbec prvou európskou hlavou štátu pochádzajúcou z kedysi radikálneho hnutia zelených. Rovnako platí, že bez pár desatín percenta polovica hlasov bola odovzdaná kandidátovi FPÖ. To neumožňuje túto stranu naďalej nálepkovať ako fašistickú či krajne pravicovú a musí sa s ňou – znova – vážne počítať. Kandidát slobodných Hofer vyzýval na predčasné voľby, v ktorých by – podľa prieskumov – slobodní vyhrali,“ dodáva Varyš. K tomu však teraz nedôjde, Van der Bellen sa naopak bude snažiť udržať veľkú koalíciu pri moci čo najdlhšie, poznamenal komentátor na záver.

    - Reklama -