Reuters prináša nové správy o presunoch armádnych jednotiek k severokórejským hraniciam. Svet sa obáva ďalšieho jadrového testu

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)
    KĽDR si tento rok okrem narodenín zakladateľa komunistického štátu pripomína tiež výročie založenia svojej ľudovej armády. Toto výročie pripadá na utorok 25. apríla. Mohla by ho osláviť“ šiestym jadrovým testom. Južná Kórea preto bije na poplach a v pokoji nezostávajú ani Čína či Rusko.
     
    Reuters píše, že Čína, hoci to Peking popiera, pravdepodobne nariadila zvýšenie bojovej pohotovosti svojho letectva a aj Rusko posiela jednotky k severokórejskej hranici. Hovorca prezidenta Putina Dmitrij Peskov novinárom oznámil, že manévre ruských ozbrojených síl nebudú preberané verejne. Znamená to azda, že sa blíži vojna?
     
    Severokórejský komunistický štát dáva najavo, že má svoju armádu pripravenú takmer na čokoľvek. Zo stupňovania napätia viní, nie prekvapivo, Spojené štáty, ktoré podľa predstaviteľov KĽDR vykonávajú bláznivé nukleárna manévre.
     
    Teraz, keď disponujeme mocnou jadrovou silou, ktorá nás chráni pred jadrovou hrozbou z USA, tak túto silu použijeme bez váhania aj za cenu rozpútania vojenského konfliktu alebo jadrového vojnového konfliktu,“ zaznelo zo severokórejského ministerstva obrany.
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU.
     
    Na utorok je preto naplánovaná schôdzka zástupcov Južnej Kórey, Japonska a Spojených štátov, aby spolu koordinovali ďalší postup a aby apelovali na Čínu, nech privedie severokórejský režim k rozumu. Nebyť pomoci, ktorú komunistická Čína poskytuje komunistickej Severnej Kórei, režim by bol ešte v podstatne väčších problémoch, než je dnes. A Čína nestojí o žiadnu utečeneckú vlnu z KĽDR.
     
    Štyridsiaty piaty prezident USA Donald Trump dúfa, že Čína prinúti KĽDR opustiť jadrový program aj mierovou cestou. Čína tomu tiež verí a dodáva, že Trump má teraz dosť informácií, aby vedel, aké dôležité je dosiahnuť mierové riešenie.

    - Reklama -