Remišovej úspešné ťaženie. Za kauzu kompa si to odniesol Lazár, ako šéf vodohospodárov skončil

    0
    Veronika Remišová, líderka kandidátky OĽaNO (Autor: archív V. R.)

    Zároveň pripomenula, že v roku 2014 začal riaditeľ podniku Ladislav Lazár rekonštruovať budovu Vodohospodárskeho podniku a celkové náklady tejto rekonštrukcie boli viac ako šesť miliónov eur. „Len za vypracovanie architektonickej a projektovej dokumentácie zaplatil vtedy štátny podnik 227 640 eur,“ uviedla.

    Problematické boli podľa nej taktiež zmluvy za bagrovanie nánosov na vodnom diele Gabčíkovo. „Dúfam, že nový riaditeľ sa pozrie na nevýhodné zmluvy vrátane kompy a zabezpečí, aby sa v štátnom podniku peniaze míňali naozaj hospodárne,“ dodala.

    Minister životného prostredia László Solymos (Most-Híd) tento týždeň po dohode ukončil spoluprácu s generálnym riaditeľom štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Ladislavom Lazárom. Minister považuje tento štátny podnik za strategický pre rezort i pre štát. Do riadneho výberového konania povedie š. p. Vodohospodárska výstavba Andrej Kasana, ktorý v ňom doteraz zastával funkciu vedúceho odboru bezpečnosti priehrad. 

    Časť opozície v minulom volebnom období kritizovala Lazára najmä za kauzu kompa Vojka – Kyselica. Podľa informácií Remišovej bola pôvodná kompa vo Vojke odstavená pre generálnu opravu.

    Zazmluvnená cena generálnej opravy kompy bola 200-tis. eur, pričom podľa Remišovej bola pôvodná kompa po oprave v takom stave, že nebol dôvod objednávať novú kompu. Ročné náklady na prevádzku pôvodnej kompy boli 490 670 eur v roku 2013, keď túto službu poskytoval štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik.

    Podľa dostupných informácií výška zazmluvnenej čiastky na prevádzku 200-tonovej kompy je 25 mil. eur na 15 rokov, no v prípade zmeny cien nafty, na ktorú je podľa zmluvy naviazaná cena prevádzky kompy, a pri prevádzke kompy dvakrát za hodinu sa môže celková čiastka vyšplhať na viac ako 75 mil. eur počas 15 rokov. 

    Vodohospodárska výstavba, š. p. so sídlom v Bratislave vznikla v januári 1989 rozhodnutím ministra lesného a vodného hospodárstva a drevospracujúceho priemyslu z decembra 1988.

    Existencia podniku siaha do roku 1953, keď bolo založené Vodohospodárske a rozvojové stredisko na prípravu a výstavbu nosných investícii rozvoja vodného hospodárstva. Podnik spravuje Vodné dielo Gabčíkovo, zaoberá sa výrobou a dodávkami elektriny, dispečerským riadením vodohospodárskych a energetických činnosti, či prevádzkovaním vodných stavieb. Jeho zriaďovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR. 

    - Reklama -