Remišová o Sorosovi: Úplné hlúposti, Orbán aj Fico sa snažia odpútať pozornosť ľudí

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)
    Remišová sa v prvej polovici marca nevyhla otázke o staršom výroku europoslanca Manfreda Webbera, ktorý odporučil, aby Robert Fico, vtedy ešte vo funkcii premiéra, urobil zmeny vo svojej vláde. Webberov výrok zaznel po zverejnení článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka o údajnom prepojení talianskej mafie na vysoké politické kruhy na Slovensku. 
     
    Jeden z čitateľov PL označil Webberov výrok za zasahovanie do rozhodnutia suverénnej vlády v suverénnom štáte a pýtal sa na našom webe priamo poslankyne, čo by nasledovalo, „ak by sme prijali hru o jednom európskom štáte s jednou európskou vládou“. Čitateľa tiež zaujímalo, či podľa Remišovej „netreba slušne, ale ostro reagovať na takéto hrubé zasahovanie do vnútorných vecí cudzieho štátu“.
     
    Podľa poslankyne netreba hľadať pôvod domácich problémov mimo Slovenska. „Hlavne sa namiesto riešenia skutočných problémov, ktoré na Slovensku máme, nemôžeme opäť raz sústrediť na hľadanie nepriateľov kade tade po svete. Podobná stratégia vychádzala Mečiarovi a Slotovi dlhé roky, až kým nepriviedli Slovensko na mizinu,“ píše v odpovedi Remišová. 

    Viete, čo sú slobodné voľby a Ústava SR?

    Zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénneho štátu, o ktorých hovoria kritici Webberovho vyjadrenia považuje poslankyňa hnutia OĽaNO za politické reči. „Nikto nám do ničoho nezasahuje, tak ako pri školstve, zdravotníctve či korupcii si musíme problémy vyriešiť my, nikto iný to za nás nespraví. Nemyslím, že by poslanci nášho parlamentu brali pri riešení vládnej krízy do úvahy názory niekoho z vonku, ani pána Webera, nevidím preto žiadny význam na niečo reagovať,“ uzatvára odpoveď Remišová. 
     
     
    V ďalšej z otázok sa čitateľ Remišovej pýta, či vie, čo sú to slobodné voľby a z nich vyplývajúce legálne mandáty na štvorročné funkčné obdobie. „Lebo ak tomu nerozumiete, napíšte a ja sa vám to budem snažiť vysvetliť, lebo ako vidím, robíte všetko tak, akokeby ste tomu absolútne nerozumeli,“ píše za otázkou čitateľ. 
     
    Remišová odpovedá na ostro napísanú otázku stručne a jasne: „Dobrý deň, to predsa nikto nespochybňuje.“ 

    Sorosov rukopis? Úplné hlúposti.

    V sekcii Politici na stránke Parlamentných listov došlo aj na otázku o Georgeovi Sorosovi. Amerického miliardára spomínal expremiér Robert Fico, keď sa pýtal prezidenta Andreja Kisku, čo robil vlani v New Yorku počas stretnutia so Sorosom, na ktorom neboli členovia slovenskej diplomacie. 
     
    Z ovplyvňovania politiky v cudzích krajinách viní Sorosa pomerne často aj maďarský premiér Viktor Orbán. Čitateľ sa v tejto súvislosti pýta Remišovej, čo hovorí na vyjadrenie maďarského premiéra, ktorý povedal, že v súčasnej situácii u nás vidí rukopis Sorosa a jeho organizácií. „Podľa Orbána, Soros zámerne útočí na krajiny, kde sa migrácii postavili chrbtom, teda na Maďarsko, Česko, Poľsko a Slovensko. Žeby finančné prepojenie s organizovaním migračnej krízy?“ pokračuje v otázke z 19. marca. 
     
    Remišová sa k vyjadreniam Fica a Orbána o Sorosovi stavia odmietavo. „To sú podľa mňa úplné hlúposti, Orbán aj Fico sa tak snažia odpútať pozornosť ľudí od korupcie a neschopnosti pri riešení problémov krajiny,“ píše poslankyňa. 
     
    Ak by boli tvrdenia Viktora Orbána pravdivé, tak by Soros podľa Remišovej podporil vládne strany, a nie opozíciu. „Keď sme pri Sorosovi, ak by si mal vybrať strany, ktoré najviac zodpovedajú jeho myšlienkam, vybral by si práve strany súčasnej vládnej koalície: Smer (jadro EÚ, väčšia integrácia eurozóny) a Most (z parlamentných strán majú najmiernejší postoj k migrácii). Asi ťažko by podporoval zmenu vlády napríklad ku Kollárovi, ktorý je proti EÚ a na Sorosa kedysi povedal, citujem, Satanov syn. Nič na veci nemení ani to, že Kollár to tiež iba zneužíva, aby nejako zaujal ľudí,“ vysvetľuje poslankyňa svoj postoj.

    Kočner, Bašternák, Taliani

    „Pripúšťate aj alterrnatívu, že sa vražda nevyšetrí, veď aj to sa stáva, čo potom? Je podľa vás správne, že sa vyšetrenie prípadu neúmerne spája s ďalším pokračovaním vlády?“ pýta sa ďalší z čitateľov.
     
    Remišová pripúšťa aj možnosť, že sa vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nikdy nevyšetrí. Vyšetrovanie bude podľa nej ťažké. „Nemusí byť úspešné bez ohľadu na zloženie vlády, či tam bude súčasná koalícia, alebo niekto iný, to asi nikto nespochybňuje,“ píše poslankyňa. 
     
    Remišová sa vracia aj k tomu, že polícia hovorí v prípade vraždy novinára o práci profesionálov a súvislostiach s jeho prácou na kauzách vládnej koalície a strany Smer-SD. Jediné indície o objednávateľovi má polícia podľa poslankyne z článkov Jána Kuciaka.
     
    „A tam sa objavuje Kočner, Bašternák, Taliani, ale aj nitriansky oligarcha s vynikajúcimi vzťahmi so Smerom. Policajný prezident je jeho švagor, v jednej firme je s ním aj manželka šéfa protikorupčnej jednotky, Fico bol na večierku jeho SBS. To je ten problém, prečo by nemal byť minister vnútra za Smer a prečo by mal byť vymenený policajný prezident,“ píše Remišová. 
     
    Odpoveď poslankyne sa na stránke PL objavila ešte 20. marca, keď nebolo jasné, kto bude novým ministrom vnútra. Prezident 22. marca na druhýkrát schválil vládu navrhnutú menovaným premiérom Petrom Pellegrinim. Exministra vnútra Roberta Kaliňáka nakoniec nahradí Tomáš Drucker, ktorý viedol rezort zdravotníctva.
     
    Drucker po slávnostnom menovaní u prezidenta uviedol, že bude čo najskôr hovoriť aj s policajným prezidentom Tiborom Gašparom. O výmene šéfa Policajného zboru hovorila opozícia už v čase, keď vyplávali na povrch informácie, ktoré do svojho posledného článku dostal zavraždený novinár Ján Kuciak.
     
    - Reklama -