Remišová drsne: Ak to vláda s bojom proti schránkovým firmám myslí vážne, mali by s nimi prestať obchodovať jej ministri

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    “Tento typ zákona s takouto mierou transparentnosti, verejnosti registra partnerov verejného sektora neexistuje nikde na svete. Robíme priekopnícku robotu,” vyhlásila Žitňanská. Zmeny sa podľa jej slov majú týkať napríklad neziskových organizácií. Zákon by sa mal vzťahovať na tie, ktoré nakupujú podľa zákona o verejnom obstarávaní alebo nadobúdajú majetok od štátu.

    Poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) upozorňoval, že aj neziskovky možno využívať na pranie peňazí. Verí však, že sa podarilo nájsť kompromis, ktorý nechá vo dverách len malú dieru a problém nebude taký vážny, ako sa obával. Žitňanská si myslí, že sa podaril dobre nastaviť aj mechanizmus preverovania podnetov na firmy, ktoré uvedú nepravdivé údaje. Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) však má pochybnosti, či bude súd schopný preveriť, kto je skutočným užívateľom výhod firmy.

    S ministerkou spravodlivosti sa, naopak, nedohodli na náhodných kontrolách registrovaných firiem. Žitňanská to zdôvodnila tým, že nie je jasné, aký nápor práce registrový súd v Žiline čaká. Nechce ho preto zaťažovať. S opozičnými poslancami sa však zhodla na potrebe lepšej ochrany oznamovateľov podnetov či zavedení pokút pre verejných funkcionárov, ktorí by podpísali zmluvu s firmou napriek tomu, že nebude v registri.

    Pokiaľ prejde právna norma aj s pozmeňujúcimi návrhmi, mohla by získať aj podporu opozičných poslancov. Beblavý však zdôraznil, že bude kľúčové, či navrhované zmeny prejdú. Remišová zase poukázala, že ak majú ľudia uveriť, že to vláda s bojom proti schránkovým firmám myslí vážne, mali by s nimi prestať obchodovať jej ministri. Príkladom má byť minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ten jej tvrdenia o takýchto obchodoch odmietol.

    Kaliňák potvrdil, že Smer-SD podporuje návrhy šéfky rezortu spravodlivosti. Ako sa poslanecký klub postaví k pozmeňujúcim návrhom, z jeho vyjadrenia jasné nebolo. Beblavý ministrovi vyčítal, že nemôže prezentovať žiadnu pozitívnu víziu boja proti korupcii. Tvrdí, že je len politickým drakulom, ktorý už nemôže ničomu pomôcť, len škodí a vyciciava. Beblavý podľa Kaliňáka len za každú cenu kritizuje vládu, pričom sám potrebný zákon, keď bol v exekutíve, nepripravil.


     

    - Reklama -