Remišová: Vzájomne prepojené firmy by mali byť z verejného obstarávania automaticky vylúčené

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Remišová priblížila, že na ÚVO podali podnet pri trinástich verejných obstarávaniach v celkovej hodnote viac ako 7 miliónov eur. Výsledky kontroly poukázali na 105 porušení zákona, z ktorých 41 mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania.

    “Buď išlo o diskriminačné podmienky, neposudzovanie splnenia podmienok či pochybné dodatky. Dokonca v dvoch prípadoch, na ktoré sme upozornili, tak ÚVO uvádza, že boli porušené základné podmienky, a to tak, že v hodnotiacej komisii sedela blízka osoba štatutára a jediného spoločníka víťaznej firmy,” zdôraznila Remišová s tým, že sa plánuje obrátiť aj na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

    Aj to je dôvod, prečo predkladá hnutie do parlamentu návrh zákona upravujúci verejné obstarávanie. “Navrhujeme, aby vzájomne prepojené spoločnosti boli automaticky vylúčené z verejného obstarávania,” priblížila Remišová.

    Na tento problém podľa nej dlhodobo upozorňuje aj Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Ako dodala, súčasný zákon tento problém rieši z pohľadu obstarávateľa, ale nie z pohľadu vzťahov medzi účastníkmi tendra. Toto opatrenie sa bude hnutie snažiť dosiahnuť aj cestou pozmeňujúceho návrhu k súčasnému návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní. Zároveň vyzvala ÚVO, aby zriadil čiernu listinu, na ktorú PMÚ a ÚVO bude môcť zaradiť spoločnosti, ktoré sa v priebehu posledných troch rokov dopustili takéhoto konania.

    Štátne zákazky sú podľa Remišovej jedným z najväčších zdrojov korupcie. Pripomenula, že OĽaNO už v minulosti poukázalo napríklad na kysuckú firmu Riava corporation, ktorá podľa nej pravidelne súťažila s majetkovo a personálne blízkymi firmami napriek tomu, že vo výzve Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) je uvedené, že spoločnosti, ktoré predkladajú cenové ponuky, nemôžu byť takýmto spôsobom prepojené.

    - Reklama -