Remišová: Pre niektorých podnikateľov je štát zlatá baňa

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Remišová poukázala na ďalšiu zákazku, ktorú získala firma s podobnými prepojeniami. “Štátny podnik Transpetrol uzatvoril 4. apríla zmluvu s firmou B&R Construction, s.r.o., za 2,6 milióna eur na výstavbu novej meracej stanice ropovodu. U tejto firmy existujú podozrenia na prepojenia na spoločnosť Bonul,” uviedla Remišová, pričom doplnila, že doposiaľ nie je zverejnená zmluva, nie je známe ani verejné obstarávanie.

    “Táto firma s Transpetrolom od decembra 2015 uzatvorila päť zmlúv v hodnote viac ako štyri milióny eur,” povedala Remišová. Spoločnosť B&R Construction sídlila podľa slov poslankyne NR SR do konca roka 2015 v Nitre v nehnuteľnosti patriacej spoločnosti Bonul. “Jedným z dvoch majiteľov a konateľov je Radimír Vailing. Je to osoba, o ktorej písal aj zosnulý novinár Ján Kuciak,” uviedla poslankyňa NR SR. 

    Zo zmluvy s Transpetrolom podľa Remišovej profitovala aj firma blízka Bödörovcom Best-Stav. “Tá s Transpetrolom podľa centrálneho registra zmlúv uzatvorila v roku 2014 zmluvu v hodnote 1,5 milióna eur. Bonul od začiatku roku 2011 uzatvoril s Transpetrolom zmluvy za šesť miliónov eur,” povedala Remišová. 

    “Firmy z nitrianskej skupiny získali od štátnej firmy Transpetrol zákazky za zhruba 20 miliónov eur. Ani v jednom prípade nevieme detaily verejného obstarávania a často nie sú zverejnené ani zmluvy. Transpetrol sa skrýva za dieru v infozákone,” doplnila Remišová. 

    Remišová poukázala aj na spoločnosť Bonul, ktorá “zo štátu od roku 2011 vytiahla viac ako 42 miliónov eur.” Podľa Remišovej, ak sa k tomu pripočítajú aj ďalšie firmy z nitrianskej skupiny, tak sa dá hovoriť o sume viac ako 100 miliónov eur. “Pre niektorých podnikateľov je štát zlatá baňa. Ich biznis model je založený najmä na obchodoch so štátom, k čomu potrebujete samozrejme aj dobré vzťahy,” komentovala Remišová. 

    „Pýtam sa, koľko z podozrení a prepojení, o ktorých písal Ján Kuciak začala vyšetrovať polícia? Z vlastnej iniciatívy? Zomrel novinár pre svoju prácu, vymenil sa premiér, vymenil sa minister vnútra, ale nič sa nezmenilo. Ako vidíme kšefty pre správne firmy bežia ďalej a spravodlivosť neprichádza,“ dodala Veronika Remišová.

    - Reklama -