Rektori, ktorí podpísali výzvu Plavčanovi, prehovorili. Urobili tak s dobrým úmyslom

    0
    Rudolf Kropil. Foto: TASR

    Koaličný partner Béla Bugár (Most-Híd) priznal, že za celým konfliktom je list. Napísali ho rektori slovenských univerzít priamo ministrovi Petrovi Plavčanovi (SNS). Z eurofondov totiž ich školy nevideli ani euro. Písali sme o tom TU.

    „Opakovane niekoľkokrát z úradu vlády vzišli aktivity smerujúce k diskreditácii SNS,“ uviedol Paška s tým, že asi nešlo o náhodu. Národniari si myslia, že list pripravili na úrade vlády.

    „Výsledok, že ani jeden projekt univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumných centier výskumných univerzít a ústavov SAV nedostal finančnú podporu, odmietame a považujeme za škandalózny,“ tvrdí sa v liste, ktorý ministra vyzýva, aby v súlade s opatreniami premiéra v boji proti korupcii a netransparentnosti zabránil vplyvu skupín deformujúcich čestnú súťaž.

    „Máme vážne výhrady voči odbornej kvalifikovanosti domácich posudzovateľov, celý proces vyhodnotenia projektov považujeme zo strany riadiaceho orgánu za nenáležite predlžovaný. Zdôrazňujeme, že nejde o ojedinelé praktiky,“ píše sa ďalej v liste.

    Nový Čas oslovil dvoch rektorov podpísaných pod kritickým listom, ktorí sú zároveň poradcami premiéra. Rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil má na úrade vlády pod palcom vysoké školy. To, že list písali na objednávku, však odmieta. Tvrdí, že nebol iniciátorom výzvy, podporil ju čisto z odborného hľadiska. „S predsedom vlády som o pripravovanom ani o odoslanom liste nikdy nehovoril. O liste som komunikoval len s rektormi,“ dodal.

    Peter Bielik zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre zasa chcel upozorniť na nefungujúci systém. „List adresovaný pánovi ministrovi Plavčanovi som podpísal ako rektor výskumnej univerzity s dobrým úmyslom riešiť vzniknutú situáciu financovania dlhodobého strategického výskumu v SR,“ uviedol.

    „Počkajte si na pondelkovú tlačovú konferenciu. Je dôležité, aby občania vedeli, že všetko sa preveruje a je to čisté a transparentné,“ odkázal Plavčan cez televíziu Markíza.

    - Reklama -