Rektor Univerzity Konštantína Filozofa sa bráni. Hodnotenie komisie je nefér a spĺňame vedeckú úroveň

    0
    Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Zdroj: Facebook

    “Naša univerzita dosiahla pomer 57,14 percenta, pričom požadovaných je 60 percent. Toto kritérium neodráža vedeckú a odbornú úroveň univerzity a navyše je retroaktívne. Bolo prijaté 4. apríla 2013 a podľa neho sa hodnotí obdobie do roku 2013,” povedal Zelenický s tým, že univerzitu hodnotili v 21 vedných oblastiach a má v súčasnosti akreditovaných 31 doktorandských študijných programov v 12 oblastiach výskumu. “Pre vytvorenie obrazu – uvedené kritérium najlepšie spĺňa univerzita s jedným doktorandským štúdiom a jednou hodnotenou oblasťou výskumu. Aj napriek tomu je univerzita pripravená tento nedostatok v priebehu krátkeho času odstrániť a naplniť požiadavky na obhájenie postavenia univerzity,” dodal Zelenický.

    Kritéria, ktoré hodnotia vedeckú aktivitu a úroveň výskumu univerzita podľa svojho rektora spĺňa a podľa výsledkov je porovnateľná s najlepšími univerzitami na Slovensku. “Naša univerzita sa v šiestich medzinárodných rankingoch hodnotiacich vedeckú prácu umiestnila v priemere do šiesteho miesta zo slovenských univerzít, pričom v niektorých kritériách sme sa umiestnili na druhom a treťom mieste. Aj v hodnotení ARRA sa pohybujeme približne do šiesteho miesta,” dodáva rektor Univerzity Konštantína Filozofa.

    Máme aj dobré školy

    Podľa komplexného hodnotenia Akreditačnej komisie za roky 2008 až 2013 môže päť slovenských univerzít prísť o titul, problém má i Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. Ako povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave minister školstva Juraj Draxler, “Akreditačná komisia dvíha na základe hodnotenia škôl výstražný prst”. Problém má Katolícka univerzita v Ružomberku, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. “V prípade, že do roka od doručenia hodnotenia nedôjde k náprave, hrozí, že minister školstva dá návrh na odňatie titulu univerzita,“ poznamenal Draxler.

    Podľa predsedu Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru má týchto šesť škôl problém napríklad s publikačnými výstupmi či výstupmi doktorandov. Ekonomická univerzita v Bratislave splnila kritérium výstupov doktorandov len na hrane. Ako ho doplnil šéf rezortu školstva, žiadnej verejnej vysokej škole nehrozí, že prestane existovať.

    Aj na Slovensku sú však vynikajúce vysoké školy, predseda Akreditačnej komisie medzi ne zaradil Univerzitu Komenského v Bratislave, Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave, Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a košickú Technickú univerzitu. “V ich tesnom závese je Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita a Technická univerzita Zvolen,“ dodal Fišera.

    - Reklama -