Rekordná strata! Všeobecná zdravotná posťovňa potrebuje 150 miliónov eur inak…

    0
    VšZP (Autor: VšZP)

    Kočan očakáva, že strata štátnej poisťovne bude na konci roku 225 až 250 miliónov eur. Po prijatých úsporných opatreniach, napríklad v oblasti nákladov na lieky či špeciálny zdravotnícky materiál, by mala na budúci rok podľa jeho slov dosiahnuť 180 miliónov eur. “Budeme potrebovať dofinancovať VšZP,” vyhlásil preto Kočan. O forme štátna poisťovňa rokuje s ministerstvami zdravotníctva a financií.

    Takmer všetky peniaze chce VšZP ušetriť v oblasti nákupu zdravotnej starostlivosti. Náklady majú medziročne klesnúť o tri percentá. Najviac – 39,5 milióna eur majú priniesť opatrenia pri liekoch, od revíznej činnosti sa očakáva 24 miliónov eur. V prípade zmien nákupu špeciálneho zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych pomôcok sa predpokladá úspora 21 miliónov eur, v prípade CT a MR vyšetrení má ísť o 20 miliónov eur. Na výkonoch chce VšZP usporiť 9,5 milióna eur. 

    “Hlavným cieľom ozdravného plánu je spomalenie tempa rastu nákladov na zdravotnú starostlivosť v budúcom roku,” povedal Kočan. Chce, aby sa objem zazmluvnej zdravotnej starostlivosti nenavyšoval, peniaze plánuje VšZP medzi nemocnicami či ambulanciami presúvať podľa efektivity. Kočan deklaroval, že na platoch zdravotníkoch sa šetriť nemá, klesnúť majú marže distributérov či ceny niektorých vyšetrení, lieky sa majú viac nakupovať centrálne či predpisovať efektívnejšie.

    Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, je v strate od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani VšZP vykázala zisk 17,6 milióna eur, podľa súčasného vedenia mala však skončiť v mínuse. Bývalý riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura si za výsledkom stojí. VšZP ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to vyše 120 miliónov eur.

    - Reklama -