Rekordná popularita poľskej jednofarebnej vlády. Juncker bude asi zúriť

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Ofenzíva inštitúcií Európskej únie voči Poľsku má opačný účinok, než zrejme Brusel očakával. Namiesto toho, aby začala proúnijná a ľavicová Občianska platforma sťahovať v prieskumoch náskok PiS, je to presne naopak. V posledných týždňoch sa podľa všetkých prieskumov vládnuca strana držala s veľkým náskokom na prvom mieste a vždy mala okolo 45 %. Aktuálny prieskum agentúry Kantar Public dokonca prisudzuje PiS podporu vo výške 50 %.

    O niečom takom môžu vlády po celej Európe iba snívať. Víťazné strany v Holandsku, Rakúsku, Nemecku a ďalších krajinách málokedy prekonali hranicu tridsiatich percent. Takú vysokú podporu nemá v Maďarsku ani Orbánova vláda, ktorá by podľa nedávno publikovaného prieskumu získala asi 27 %. Čím viac je poľská vláda pod tlakom zo zahraničia, tým väčšiu podporu získava u svojich voličov. Tak možno zhrnúť volebný trend v krajine našich susedov.

    Druhá Občianska platforma, ktorá na čele so súčasným predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom vládla v krajine v minulom volebnom období, by získala trikrát menej, teda 17 %. Na treťom mieste je potom pravicová strana Kukiz'15 s jedenástimi percentami. Na piatich percentách je Demokratická ľavicová aliancia, ktorá v súčasnosti nie je parlamentnou stranou. Člen minulej koaličnej vlády PSL sa teší aktuálne len asi trojpercentnej podpore.

    Prieskum bol realizovaný pred štyrmi dňami a prebehol na vzorke tisíc respondentov. Poľsko patrí spoločne s Maďarskom k vedúcim silám Vyšehradskej štvorky, do ktorej patrí, samozrejme, aj Česká republika a Slovensko. Kým Slovensko prijalo aspoň niekoľko migrantov a politická reprezentácia Česka sa vyjadruje voči EÚ väčšinou v diplomatickom tóne, Varšava a Budapešť si berú servítky pred ústa oveľa menej.

    V Poľsku medzitým došlo k výmene premiérky Beaty Szydlovej, ktorú vystriedal doterajší minister financií. Na postojoch vlády k utečeneckým kvótam sa nič nemení. Pred summitom EÚ o kvótach predstavitelia Vyšehradskej štvorky ponúkli, že pošlú ako dôkaz solidarity 9 miliónov eur na podporné projekty talianskej vlády, ktoré majú zastaviť ilegálnu migráciu. Taliansky premiér Paolo Gentiloni poďakoval, ale zároveň uviedol, že „utečenecké kvóty sú minimálnou požiadavkou EÚ“.

     

    - Reklama -