Referendum v africkej krajine o náboženskej slobode? Budete radi, ak vás moslimovia nezabijú

    0
    Na bezpečnosť v Stredoafrickej republike dohliadajú príslušníci mierových zborov OSN (Autor: SITA)

    Streľba a výbuchy granátov sa z tejto prevažne moslimskej štvrte PK5 ozývali aj po tom, ako sa tam presunuli príslušníci mierových zborov OSN, aby chránili členov referendových komisií i miestnych obyvateľov. Vodca moslimskej komunity na predmestí PK5 pre agentúru AP uviedol, že “títo extrémisti nás od uplynulej noci držia ako rukojemníkov”. Spresnil, že svojim prívržencov rozdali strelivo, aby streľbou počas dnešného dňa bránili voličom hlasovať v referende.

    Nepokojnú situáciu okrem štvrte PK5 hlásia aj z predmestia Gobongo, kde granát vybuchol v blízkosti volebnej miestnosti, pričom sa zranili traja ľudia.
    Z mesta Kaga Bandoro na severe SAR zasa informovali o prípadoch vyhrážania sa smrťou v prípade, že sa ľudia na ňom zúčastnia. Pred referendom bolo v SAR registrovaných viac ako dva milióny voličov, pre ktorých otvorili v krajine vyše 5500 volebných miestností. Ak bude referendum platné a úspešné, podľa novej ústavy v krajine vznikne Senát a budú ňou zaručená sloboda vierovyznania a náboženské slobody.

    Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Stredoafričanov na hojnú účasť na referende, ktoré označil za významný míľnik smerom k ukončeniu prechodného obdobia v SAR a k položeniu nových základov pre stabilnú budúcnosť celej krajiny a jej obyvateľov. Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka. V dôsledku sektárskeho násilia utieklo z Bangui okolo 122.000 moslimov. Dnes ich tam žije necelých 15.000. Na zmierenie obe komunity nedávno vyzval aj pápež František, ktorý bol v tejto časti Afriky na návšteve.

    - Reklama -