Referendum v Gabčíkove nie je podľa právnika o ľudských právach

    0
    Peter Kresák, ústavný právnik (Autor: SITA)

    Ústavný právnik vidí skôr problém v tom, že štátna moc nerešpektuje právoplatné referendum, v tom, že nemáme právnu úpravu, ktorá by zaväzovala vykonať výsledky miestneho referenda či nejaký orgán verejnej moci, ktorý by rozhodnutie z platného miestneho referenda vykonal.

    Štátna moc už v minulosti jedno mieste referendum nerešpektovala

    Peter Kresák, ktorý v minulosti pôsobil ako ústavný sudca, bol zástupcom SR v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu či právnikom Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v SR, poukázal v tejto súvislosti na prípad obce Tešedíkovo. V Tešedíkove sa občanom podarilo dvakrát s úspechom zorganizovať miestne referendum na zmenu názvu Tešedíkovo na Pered, ktorý predtým dedina používala viac ako 700 rokov. Slovenská vláda však žiadosti nevyhovela a so zmenou názvu nesúhlasila s odôvodnením, že historický názov Pered dnes nie je súčasťou štátneho jazyka.

    Gabčíkovčania azylantov jednoducho nechcú

    Referendum bude v obci Gabčíkovo v nedeľu 2. augusta od 7:00 do 19:00. Výsledky starosta Iván Fenes odhadol na 21:00, zverejnia ich na internete. V zozname oprávnených voličov je zapísaných 4 300 ľudí, ktorí budú odpovedať na otázku „Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora pre migrantov v účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity?“ Obyvatelia Gabčíkova chcú v referende dočasné ubytovanie azylantov odmietnuť.

     

    - Reklama -