Redaktor Charlie Hebdo vraj chcel nosiť zbraň. Polícia to zatrhla

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    Tá inštitucionálna ochrana nikdy nie je stopercentná a v takom prípade je lepšie, keď ľudia premýšľajú nad tým, čo sa stane v situácii, keď pomoc polície nebude dosiahnuteľná. Môžu využiť možnosť brániť sa sami. Je určite lepšie byť na takú situáciu pripravený,“ konštatoval v rozhovore pre server DVTV.cz Karásek. To, že v Česku doteraz nedošlo k teroristickému útoku, ešte neznamená, že k nemu nemôže dôjsť v budúcnosti.

    Karásek sa vyjadril aj k novej európskej smernici o zbraniach, ktorá prešla mnohými zmenami. Vidí v nej len jeden zmysluplný bod, a to reguláciu poplašných zbraní. Malo by sa všemožne brániť tomu, aby sa dali prerobiť na ostré. Práve týmito zbraňami teroristi strieľali v redakcii časopisu Charlie Hebdo. K tomu by som možno ešte uviedol jednu takú vec. Veľmi sa o tom nevie, ale jeden z redaktorov bol aktívny športový strelec, bol veľmi dobrý a žiadal francúzsku políciu, aby mohol nosiť zbraň na svoju obranu. Francúzska polícia vyhodnotila, že také nebezpečenstvo, aby potreboval zbraň, mu nehrozí,“ rozprával Karásek.

    To však neznamená, že by dal zbraň do ruky každému. Ak dostane zbraň do ruky človek, ktorý spĺňa zákonné podmienky, potom bezpečnostný prínos z držania zbraní preváži nad rizikami. Iste, treba tiež zvážiť, či nie je žiadateľ o zbrojný pas alkoholikom, či neberie drogy a podobne. Toto zistenie vykonáva polícia a lekár.

    - Reklama -