Reči politikov vs. realita: V boji s nelegálnou migráciou pomôže Lisabonská zmluva. Aj toto nám tvrdili. Pozrite si dôkazy

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Téma „utečenci“ je už veľmi dlho diskutovaná a situácia okolo migrantov sa zdá byť ťažko riešiteľná. Na portáli YouTube si môžete pozrieť video bývalej českej europoslankyne Zuzany Roithovej, ktorá všetkým skeptikom Lisabonskej zmluvy ešte pred jej prijatím vysvetľovala, že práve táto zmluva bude Európu chrániť pred nelegálnou migráciou.

    „Iste súhlasíte, že je nutné lepšie bojovať s ilegálnou migráciou. A to je ďalší dôvod pre Lisabonskú zmluvu,“ hovorí vo videu Roithová. „Spoločná azylová a prisťahovalecká politika nám pomôže udržať migráciu pod kontrolou. Budú aj spoločné pravidlá pre udeľovanie medzinárodnej ochrany tým, ktorí ju z humanitárnych dôvodov skutočne potrebujú,“ hovorí presvedčivo.  

    „Neverte zlomyseľným klamstvám, že k nám južné krajiny budú posielať azylantov. Spoločná migračná politika tiež pomôže bojovať proti nedôstojnému obchodovaniu s ľuďmi. Zaručujem vám, že to nie je o nás bez nás, ale o nás s nami,“ vyhlásila Roithová.

    Paradoxné je, že všetko, čo europoslankyňa o Lisabonskej zmluve a jej prínose v oblasti spoločnej migračnej a azylovej politiky tvrdila, sa dnes ukazuje ako pravý opak.

    Pripomeňme, že Česká republika ratifikovala Lisabonskú zmluvu ako posledná z členských krajín Únie. Dôvodom bola žiadosť o výnimku z Charty základných práv Európskej únie, ktorú si dal ako podmienku pre podpis Lisabonskej zmluvy vtedajší prezident Václav Klaus. Tú žiadal pre obavy z možného prelomenia takzvaných Benešových dekrétov a prípadných majetkových nárokov vysídlených sudetských Nemcov. ČR sa však v tom čase okrem iného snažila aj o renegociáciu otázky hlasovania v Rade.

    Vláda SR Lisabonskú zmluvu plne podporuje

    Aj Slovensko malo pred šiestimi rokmi skalných zástancov Lisabonskej zmluvy. Medzi nich patril aj vtedajší a zároveň súčasný premiér Robert Fico. Ten hrozil, že ak Lisabonská zmluva neprejde, podáva demisiu. Lisabonská zmluva však prijatá bola, najmä poslancami Smeru-SD. To znamená, že to, proti čomu dnes vláda SR namieta, si pred šiestimi rokmi fakticky sama prijala. Teraz je SR v pozícii lídra v boji proti kvótam v EÚ.

    „Vláda SR Lisabonskú zmluvu plne podporuje. Dokázali sme ju ratifikovať napriek tomu, že slovenská opozícia uprednostnila pred obhajobou národnoštátnych záujmov Slovenska svoj amorálny cieľ poškodiť vládu a Slovensko za každú cenu. Lisabonská zmluva znamená efektívnejšie fungovanie EÚ, posilnenie zahraničnej a bezpečnostnej politiky, silnejšie postavenie národných parlamentov. V tejto komplikovanej politickej situácii, ktorú sme nevyvolali sami, sa budeme správať tak, aby nebola ohrozená definitívna ratifikácia Lisabonskej zmluvy,“ vyjadril sa Robert Fico.

    Video – od 2. min., 14. sekundy

    Za zmluvu vtedy hlasovalo 103 z prítomných 109 poslancov. Pre schválenie bolo potrebných aspoň 90 hlasov. Za zmluvu hlasovali koaliční zákonodarcovia Smeru, SNS, HZDS, opozičné SMK a nezávislí Tibor Mikuš a Martin Kuruc. Odmietli ju štyria nezávislí poslanci (František Mikloško, Vladimír Palko, Rudolf Bauer, Pavol Minárik), ktorí už skôr opustili rady KDH, nehlasovala poslankyňa za ĽS-HZDS Ľudmila Mušková. Po hlasovaní zaznela na protest slovenská hymna.

    Mikloško, Palko, Bauer a Minárik si na protest zaspievali hymnu. Zdroj: Sme.sk. Autor: Eugen Korda

    Lisabonská zmluva bola doplnená o ustanovenie, že pri hlasovaní v Rade ministrov bude rozhodnutie prijaté kvalifikovanou väčšinou, ak s ním bude súhlasiť 55 percent členských štátov, ktoré budú predstavovať 65 percent obyvateľov EÚ. Rozšíril sa aj počet oblastí, v ktorých na schválenie stačí kvalifikovaná väčšina; jednomyseľnosť zostala v zahraničnej politike, daniach, sociálnej politike či u zmien zmlúv EÚ.

    - Reklama -